saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

God fattigmanskost

Kategori: Allmänt

 
Gjorde en billig lunch idag. Men ack så grymt gott det blev.
Tog vanlig potatis och rev i en bytta. Hettade upp en stekpanna ordentligt och klickade i Smör.
Pressade jag ut överflödig vätska från potatisen och formade platta plättar i handen.
Lade sedan plättarna (eller rårakor som det egentligen heter) i den heta stekpannan. Plattade till och formade till dom med en stekspade.
På sidan av hade jag en annan panna där jag stekte frysta köttbullar med soya, kalvfond och sen slog på lite grädde.
 
Billigt och skitgott!

Pankopanerad kolja

Kategori: Fisk

 
Blev tipsad av en kund på jobbet om asiatiskt ströbröd som heter PANKO. Finns i de flesta butikerna har jag märkt.
Så jag tog och köpte färsk koljafilé, saltade, pepprade och skvätte över sesamolja innan jag vände filéerna i panko.
Sen stekte jag som vanligt.
Serverade med citronstekta svampar.
Tokgott blev det!

Ordet "fläskytterfilé"

Kategori: tips och trix

Nu för tiden så svänger sig butikerna med benämningen "fläskytterfilé" som låter väldigt flådigt och dyrt.
Folk misstolkar detta och tror att i och med att dom hör ordet filé så är det likadant som fläskfilé.
 
Men i själva verket är fläskytterfilén en hel, benfri fläskkotlett man delat längst med. Hänger ni med? Då ser den ju ut som en filé.
 
Ytterfilén, eller den delade kotlettraden är ju lite hårdare i köttet än fläskfilén och blir inte lika bra om man hade tänkt sig att byta ut fläskfilén mot ytterfilén i sitt recept. Don´t do it.
 
Ville bara påpekade detta så ni är uppmärksamma om det tex ligger en bit hel kotlettrad för...59kr/kg i köttdisken och sedan lite längre bort så ligger det en fläskytterfilé för ...89kr/kg.
Köp den hela kotlettraden och dela den längst med själv så har du fixat dig egna ytterfilé själv.
 
Pssst: Förr i tid´n kallades för fläskhare(ni kanske minns att era föräldrar nämde det?)

Falsk köttgryta

Kategori: Kött

 
Åhhh jag måste bara dela med mig att detta trevliga trix!
Jag har exprimenterat lite här hemma.
Jag testade att köpa "fläskytterfilé". Dvs delad kotlettrad(återkommer i ett annat inägg om detta).
Gjorde som vanligt med att hacka gul lök, morötter, tog köttbuljong, soya, lagerblad och kryddpepparkorn(funkar med malen också).
Kokade grytan i 2 timmar och WOW!
 
Fläskköttet var lika mört och smakade lika som klassiskt kalopskött fast det var ju jättemycket billigare.
 
Så funderar ni på att göra en höstig, mustig gryta och står och sneglar på det dyra nötköttet?
Testa att långkoka kotlett skuret i grytbitar. Blir skitgott

Drömmar igen

Kategori: Bakning

 
 
 
Dom här drömmarna går så fort att göra och blir extremt goda med kall mjölk till!
Perfekt att göra om nån ringer och säger att de kommer och hälsar på om en timme!
 
225g smör(rumsvarmt)
2 dl socker
270g vetemjöl (ca 4,5dl)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
 
Smält 125g av smöret tills det nästan är brynt.
Blanda sedan resterande smöret i en annan skål med sockret(smöret ska inte vara smält).
Häll i det smälta smöret i smör/socker röran.
Rör ihop de torra ingr. först tillsammans och blanda sen i smör/socker smeten.
 
Forma till valnötsstora kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 150 grader ca 15min

Jag ska göra biffar

Kategori: Kött

 
Detta grejer brukar jag ha som grund i min köttfärsblandning då jag ska göra köttfärslimpa, köttbullar, biffar tex.
Senap, ströbröd, ägg(glömde jag på bilden), soya, kalvfond, SPISKUMMIN och KRYDDPEPPAR.
Just de kryddorna gör den speciella smaken. Spiskummin gör att biffarna blir lite tacoinspirerade.
Var lite försiktig med kryddpepparn, den kan ta över om man tarför mycket.
 

Hyvelbar getost

Kategori: ost

Visste ni att om man är laktosintolerant så kan man äta getost utan problem.
Men oftast så tänker folk på den här mjukare runda getosten chevré när man säger getost.
Det finns faktiskt en hel del av hårda getostar man kan använda dels till plockbrickan men även som tex frukostost.
En mild och "vanlig" hård getost är ju då Chevrette. Finns i de flesta butikerna.
Perfekt på smörgås men även grymt god att skära i bitar och äta till vin och kex.
testa!

Ostgratinerade tomater

Kategori: veggo

 
Dela vanliga tomater på hälften.
Salta, peppra, strö lite timjan över.
Lägg sen några bitar marinerad fetaost på tomaterna. Avsluta med att lägga en skiva lagrad ost ovanpå. Kör i ugnen tills dom fått fin färg. =)
 
Bra veg alternativ eller istället för ris/potatis/pasta till ditt kött

Pannbiff med lök

Kategori: Kött

 
Söndagsmiddagen blev en klassisker.
Jag svängde ihop pannbiffar med löksås och pärer(potatis).
 

Mina ljuvliga drömmar

Kategori: Bakning

 
Jag hade bakat drömmar till en rar tjej på jobbet som fyllt år.
 
225g smör(rumsvarmt)
2 dl socker
270g vetemjöl (ca 4,5dl)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
 
Smält 125g av smöret tills det nästan är brynt.
Blanda sedan resterande smöret i en annan skål med sockret(smöret ska inte vara smält).
Häll i det smälta smöret i smör/socker röran.
Rör ihop de torra ingr. först tillsammans och blanda sen i smör/socker smeten.
 
Forma till valnötsstora kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 150 grader ca 15min
 
Dom blir otroligt goda!

Hummerkok på jobbet idag

Kategori: Fisk

 
Jag fick muta min kollega Robin att stoppa ner de levande humrarna eftersom
jag är lite mesig av mig.
 
Så nu är det premiär för svensk hummer!
 
 

Blomkålsmos

Kategori: LCHF

 
Ett gott mos på blomkål som är ett bra alternativ om man käkar LCHF.
Jag tog fryst blomkål, kokade till det blev mjukt.
Hällde av vattnet och mixade sönder blomkålen till ett slätt mos.
Sen tillsatte jag en klick riktigt smör, finhackade soltorkade tomater, lite vitlök, färska örter(persilja och timjan tog jag).
 
Riktigt gott blev det faktiskt!

Italiensk tapas igår

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Igår så gjorde jag en liten tapastallrik a´la Italienstyle.
Vitlök/persilje crostini, soltorkade tomater, vanliga tomater, ruccola,
mozarella, paprika, parmaskina, salami(tysk dock) och lite balsamico
Mumsigt mumsigt

Bakade en barbietårta till dotterns födelsedag

Kategori: Bakning

Snickerskakor

Kategori: Bakning

 
Åhh vilka goda snickerskakor jag gjorde!
 
Receptet:
 
Detta behöver du : 1 burk jordnötssmör ( 225 gram ) 1 dl socker 1 dl sirap 1 dl kokos 10 dl cornflakes 1 tsk vaniljsocker

Garnering: 200 gram mjölkchoklad

Gör så här : Värm en kastrull med socker och sirap.  ( det ska inte koka ! ) Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes. Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en form ( ca 20 * 30 cm ) Ställ in i kylskåpet , medan du smälter chokladen över ett vattenbad. Bred sedan chokladen över smeten. Och låt den stå kallt en timme innan du skär upp den i lagom stora bitar

 

 

Whoopies

Kategori: Bakning

 
Jag  kan ju inte baka som bekant. Men jag testade att göra dessa små söta bakverk.
Jag gillar ju macaones(tror det stavas så). men dom är ju så svåra att få tll.
Detta är en variant . Smakar som kladdkaka ungefär.
Det enda som jag ändrade på i receptet eftersom den första plåten bara flöt ihop och blev skitful var att hälla upp smeten i botten på små bullformar så dom inte rinner ut.
Det blev perfekt!
Receptet kommer här:
 

Whoopie pies Till ca 25-35dubbla kakor

60 gram smör eller margarin 4 msk olja, till exempel rapsolja 2 ½ dl farinsocker 1 ägg 2 tsk vaniljsocker knappt 4 dl vetemjöl 1 ½ dl kakao 1 ½ tsk bakpulver ½ tsk salt 2 ½ dl mjölk

1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa smör, farinsocker och olja, så att det blandar sig. Vispa ner ägg och vaniljsocker. 3. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver. Tillsätt dessa i smeten, sikta gärna ner dem för att undvika klumpar, och vispa på låg hastighet. Avsluta med att blanda ner mjölken till du har fått en slät smet som är något tjockare än muffinssmet. 4. Klicka eller spritsa (funkar bra med en fryspåse med avklippt hörn) ut pluppar på ett bakplåtspapper, gör gärna en testplåt med lite olika storlekar för att se hur stora du vill ha dem. 5. Grädda kakorna i ca 7-10 minuter, ytan ska jäsa upp igen om du trycker på den. Låt kakorna svalna.

Chokladfyllning 4 msk smör 4 msk vispgrädde 3 dl florsocker 1 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 0,5 tsk salt

Gör så här: 1. Smält smöret och tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smörgrädden. 2. Låt fyllningen kallna, rör ibland så att den inte skär sig. 3. Spritsa eller bred fyllning på en kaka och sätt ihop med ytterligare en. Klart!

Färga kokosflingor till dina bakverk

Kategori: Desserter

 
Dotra min visar hur man färgar kokosflingorna till "kärleksmumsen" rosa istället för vita.
Häll i kokosen i en plastpåse, häll i lite hushållsfärg(spä på efter hur mycket färg du vill ha).
Skaka påsen!
 
Jag som inte kan baka speciellt bra tyckte detta tips var bra! =)