saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Mitt snygga förkläde!

Kategori: Allmänt

 
Jag gjorde ett tappert försök att baka hallongrottor till min dotters kalas.
Men eftersom jag suger på att baka och resultatet såg ut som en hudsjukdom så blev det en bild på bagarberta Sara med sitt snygga förkläde. =)) Haha

Ugnsbakad ädelostlax

Kategori: Fisk

 
Jag gjorde en form med lite lax. Blev ädelosttoppad till mig och ört/vitlökstoppad till resten av familjen eftersom dom inte gillar osten.
Jag brukar använda Kvibille Gräddädel.
 

Min marinerade kyckling

Kategori: kyckling

 
Jag brukar göra en marinad bestående av olja, pressad färsk vitlök, grillkrydda, tomatpuré(har man inte det hemma så går lite ketchup nästan likabra), timjan, soya, lite senap och en skvätt citronsaft.
Det har liksom blivit att jag kört den marinaden eftersom det är oftast dessa grejer jag har hemma.
Men det blir så jäkla gott. När du stekt klart kycklingen så ta vara på "gojset" i stekpannan och häll över kycklingen

Rackebajsare

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Finns en skitgod rökig, halvstark ölkorv som heter Rackebajsare.
Oftast finns dom i manuella delidiskar, men har även sett som förpackade.
Köper du en som är färdigförpackad så ta ut korven ur plasten och lägg den i kylen utan plast ett par dagar för att torka till.
Köper du den över disk be att få den som är äldst (hur konstigt det än låter).
Den blir tusen gånger godare om den fått legat och torkat till sig.
 
En rackebajsare och en kall är inte helt fel kan jag lova!

Plocktallrik ikväll?

Kategori: Allmänt

 
Jag älskar plocktallrikar. Här hade jag gjort en med ostbakade potatischips, brieost, mozarella
lusttorkad skinka, soltorkadtomatcreme, magnificosalami och lite vitlöksbröd
Mums!

Äppelfläsk m karljohansalsa

Kategori: Kött


(fotot: fredrik gavelin)
 
Jag fick ett tips från en kollega(Kicki) om en rätt hon hade ätit och tyckt varit SÅ god.
Det var sidfläsk som man skulle tillaga i stekpåse i 8 timmar(!!!) på 75 grader.
Jag blev så nyfiken att jag var tvungen att testa det igår.
Jag har aldrig använt en stekpåse och jag har aldrig tillagat rimmat sidfläsk i bit.
Men det blev riktigt gott må jag då säga. Köttet blev extremt mört och "ramlade isär" när man skar det.
Mycket bra!
Här kommer receptet:
 

Till 4 personer, ugnstemperatur 75 grader i 8 timmar

Rimmat sidfläsk 500 gram hel bit 2 små syrliga äpplen ½ gul lök 1 vitlöksklyfta Färsk timjan 6 kvistar 6 korn hel svartpeppar 1 dl äppelcider 1 stekpåse.

Gör så här:

Klyfta äpplen, skiva löken och vitlöken. Stoppa allt i stekpåsen och förslut kör i ugnen i 75 grader i 8 timmar minst, max 12 timmar.

Vid servering värm upp fläsket i spadet,  bryn sedan i stekpanna och skiva sedan.

Salsa 1 dl stekt Karl-Johan 1/2 Aubergine ½ finhackad rödlök 2 tomater 1 äpple Lite av spadet från fläsket ½ chili Svartpeppar Salt vid behov.

Gör så här:

Skiva Auberginen i ½ cm tjocka skivor salta dem lätt och låt dem stå i 20 minuter för att dra ut vätskan.

Stek dem sedan tills de blir gyllenbruna i lite smör

Tärna under tiden resten ganska fint typ 1/2 cm stora tärningar, Chilin och löken så smått du kan.

Tärna svampen enlig ovan och blanda sedan ihop och smaka av.

Kan serveras direkt men kan också stå och dra en stund.

Blomkålsmos.

1 huvud blomkål 1-2 dl grädde Salt

Gör så här:

Koka blomkålen mjuk.

Mixa i mixer,  tillsätt under tiden grädden till en så slät pure som möjligt,  smaka av med salt.

Hoppas att detta ska smaka och trevlig höst!

Karrén blev ju jättebra!

Kategori: Kött

 
Jag skivade så tunt jag bara kunde min fina lilla karrébit.
Lade upp den på ett trevligt fat jag fått ärva av farfars fru Greta.
Kokade pärer(potatis) till och gjorde en god sås med lök, fond och lingon/whiskey
Mums!

En enkel men GOD "brunsås"

Kategori: tips och trix

 
Finhacka gul lök och fräs till den blivit mjuk. Slå på grädde, kalvfond och lite soya. KLART!
Vill man ha den tjockare så kan man reda den lite.
Den här såsen är så lätt att göra och den smakar faktiskt jättebra tack vare kalvfonden.
Jag brukar ha den till stekta köttbullar, kött, köttfärsbiffar mm

Crostini m mozzarella, tomater och balsamico

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Älskar verkligen detta veg.snackset.
Jag köpte Zetas crostini med persilja/vitlök(den är klart godast av dom alla).
Lade sen på en bit mozarella, lite hackade tomater och soltorkade tomater.
Strösslade över lite flingsalt och persilja. Nu kan detta snacks vara klart MEN pricken över I är att man tillsätter en droppe av crema di balsamico olja. Det brukar vara små flaskar som står på oljehyllan i butiken. Är en trögflytande balsamico med kraftfull smak.
Det gör verkligen skillnad!

Rimma fisk

Kategori: tips och trix

 
Att rimma fisk innan tillagningen är ett bra knep för att få fisken lite
fastare och godare.
Jag hade här köpt Koljafiléer(en torskfisk) som jag la i en saltlake i drygt en timme.
Saltlaken: 1 liter vatten 0.5dl salt och 0.5dl socker(koka upp vatten så att socker/salt löser sig och svalna av sen)
Glöm ej bort fisken i laken, den blir då för salt. En timme brukar räcka. Sen om man vill ha den saltare låter man firren ligga i längre

Håller på med plommonspäckad karré

Kategori: Kött

 
Jag har späckat en bit färsk fläskkarré med plommon.
För er som aldrig gjort det så är det jätteenkelt. Man tar bara en långsmal kniv och gör som ett hål i mitten på karrébiten. Sen stoppar man in torkade katrinplommon.
Jag kryddade med rätt mycket grillkrydda, men man tar ju vad man själv gillar.
Sedan stekte jag alla sidor runt om för att få fin färg. Men orkar man inte det så är det bara att sätta in biten rå i ugnen. Det tar bara lite längre tid.
Sen så förlitar jag mig nästan helt på min käre stektermometer. Omöjligt att säga exakt tid eftersom alla ugnar är olika. Så har du ingen termometer-köp en! Underlättar otroligt i köket vill jag lova.
Stick in termometern i tjockaste delen på karrén och ställ in i 200 gradig ugn(kockarna säger säkert lägre temp) och vänta tills innertempen blivit just 70 grader.
 
Låt sen vila innan du skär upp den.
Jag ska vänta tills imorgon med att skära den i tunna skivor och servera med lite kokt potatis och brunsås.
Gött

Sesamolja

Kategori: Allmänt

Jag gillar den här sesamoljan.
Perfekt att skvätta i nudlar eller till stekt kyckling så får man den här
speciella asiatiska smaken.
Blanda med lite soyasås är man hemma. =)

Grottlagrad Gruyerost

Kategori: ost

 
Vi säljer den här goda osten på jobbet.
Det är en hård dessertost från schweiz, och den är lagrad i en grotta.
Mycket smakrik och perfekt på ostbrickan!

Kycklingrullader

Kategori: kyckling

 
Jag delade på kycklingfiléerna, bankade ut dom och fyllde med lök, vitlök, paprika. Rullade ihop dom och fäste ihop med tandpetare. Jag marinerade rullarna i en blandning av olja, tomatpuré, vitlök, sweet chili, soya, senap nått dygn innan(funkar med nån timme om man har bråttom).
 
Sen la jag mina rullar i en ugnform. Lägg dom med skarven ner.
Satte in dom i 200 grader i ca 30 min.
 
Under tiden gör du den ljuvliga såsen:
Finhacka gul lök, vitlök, soltorkade tomater. Fräs detta i en panna tills löken blivit mjuk. Slå på vitt vin och koka 2 min. Slå på grädde och creme fraiche. Går att bara ta grädde eller bara creme fraiche om man vill.
Koka ihop och smaka av. Hacka ner lite färsk basilika på slutet. Fryst går bra också. Använd INTE torkad på burk. Smakar satan.
 
Koka pasta det sista du gör eftersom den tar bara 3 min.
Häll lite av såsen i pastan när den är klar och avrunnen och rör om.
Ta bort tandpetarna från kycklingen och skär
upp i trevliga bitar.
 
Detta är svingott!
Äter man GI eller LCHF så skippa pastan och ät bara kycklingen och såsen!
 

Färska Räkor och varmrökt lax

Kategori: Fisk

 
Jag och gubben hade här gjort en lätt och fräsch sallad med bladspenat, blandad melon, tomat och granatäppelkärnor.
Och just till varmrökt lax är melon plus granatäppelkärnor en riktig hit!
Sen hade vi lyxat till det med färska räkor.
Riktigt  gott

Ost/skink sallad a´la Sara

Kategori: Allmänt

Jag är barnsligt förtjust i kombon: ost, skinka och gurka.
Tre enkla grejer men ack så gott.
Jag blandade rökt skinka, vanlig goudaost, gurka, mozarella, lite feta och svartpeppar.
Man borde kanske lägga till sallad, tomat osv men jag plockade ut mina favoriter. Haha
 
Till det så testade jag min hemgjorda tryffelmajjo.
Gott gott.
 

Min tryffelmajonäs

Kategori: Allmänt


Till en sats för 2 pers behövs: 4dl olja totalt. Ta mest av matoljan och använd tryffeloljan för smaksättning.
2 äggulor, 1 msk dijonsenap(vanlig går också bra men majonäsen blir lite tam då tycker jag), salt och peppar
Börja med att vispa ihop salt, peppar, äggulor och senapen
Perfekt att ställa skålen på en fuktig disktrasa så står den stadigt
 
Vispa kraftigt(lättast om du tar en elvisp) samtidigt som du häller i oljan försiktigt.
Varva vanlig olja med tryffeloljan. Vill man köra en vanlig majonäs så tar man vanlig olja bara
 
Klart!
 
Som sagt: Vill man göra en vanlig majonäs utan tryffelsmak så tar man 4dl vanlig olja.
En aioli gör du genom att tillsätta pressad vitlök.
 
 

Mina kakmonstermuffins

Kategori: Bakning

 
Förra året då min dotter fyllde år så gjorde jag dessa kakmonstermuffins.
Affären hade slut på blå karamellfärg så dom fick bli rosa istället.
 
Jag gjorde en  vanlig´sockerkakssmet som jag smaksatte med kakao(man kan ju göra mer avancerad smet om man vill såklart). Hällde upp i muffinsformar och gräddade.
Sen så färgade jag kokosflingor med karamellfärg. Häll upp i en fryspåse och skaka tills du får den färgnyans du vill ha.
Ögonen är vanliga mentos med smält blockchoklad på.
När muffinsen svalnat så kletade jag på vanlig glasyr och doppade i de färgade kokosflingorna. Jag satte dit ögonen innan glasyren stelnat.
Sen var det bara att skära till en "mun" och trycka dit en halv coockieskaka.
 
Uppskattades verkligen av gästerna!

Grymt god dessertost

Kategori: ost

 
En kund ville att vi skulle ta hem denna ost till delin.
Hon sa att den var ljuvlig med lite marmelad till.
Och jag kan absolut hålla med. Osten i sig är ju väldigt smakrik och god, men just när man tillsätter nån söt
marmelad(tex fikonmarmelad) så händer det nått i munnen.
En explosion av smaker.
Testa!

Gårdsprosciutto

Kategori: Kött

Gourmegruppen har en lufttorkad skinka som heter gårdsprosciutto.
Den är mycket billigare än tex parma och jag tycker den är mycket godare.
Så har din butik den över disk så köp den!!
Underbart god

Samla ihop ett gäng och mys ikväll!

Kategori: Allmänt

 
Det är ju himla trevligt om man är ett litet gäng som träffas och gör en plocktallrik inför kvällen.
Bra musik, god dryck och en massa skratt gör kvällen perfekt