saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Köttfärslimpa

Kategori: Kött

 
Jag fick verkligen kämpa för att inte tillsätta en massa extra, annorlunda kryddor denna gång.
Jag tycker att vanlig, klassisk köttfärslimpa med bara salt och vitpeppar är det godaste.
 
Köttfärssmeten: köttfärs, 1 ägg, ströbröd (blandad med vatten som fått stå och svälla i ca 5 min), salt, vitpeppar.
Forma smeten till en limpa och lägg antingen i en rektangulär smörad ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper.
Tiden beror lite på hur tjock limpa man gjort. Men ca 30 min får man nog räkna med.
Under tiden så kokade jag potatis och gjorde världens enklaste gräddsås: grädde, kalvfond och soja.
Hade turen att ha färska lingon plockade i byns skogar som jag rårörde med lite socker.
 
Helt underbart god vardagsmat!
 

Köttgryta

Kategori: Kött

 
Hösten är här. Varför inte göra en trevlig höstgryta som sprider ljuvliga dofter i hemmet?
En enkel men otroligt god variant har jag gjort här. Bryn grytbitar av nötkött i smör. Lättast är att bryna direkt i den stora gryta du ska koka i. Tillsätt sen grovhackad morot,kålrot och gul lök. Fyll upp med vatten i din gryta och lägg ner: lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, buljongtärningar. Koka upp och dra sedan ner värmen så det står och småputtrar. Tiden beror på vilken styckningsdetalj du valt. Högrev tex behöver ca 2 timmar på sig för att bli supermört. Smaka dig fram under tiden! När köttet är mört så kontrollera om du vill ha mer salt, peppar. Om man vill kan kan reda av grytan för att få den lite tjockare. Går även att tillsätta grädde om man vill ha den krämig.  Trevlig Spis!
 

Fylld lax

Kategori: Fisk

 
Det är ju så smidigt och gott att göra en skåra i mitten på en laxfilébit.
Sen så fyller man med valfri ost.
Jag tog en ört/vitlöksost och serverade laxen med rostade morötter/potatisar.
 
 

Grundrecept paj

Kategori: Allmänt

 
Degen: blanda ihop: 3dl mjöl,125 g smör och 3 msk vatten. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och ställ kallt i en timme.
 
Fyllning: Här kan man ta vad man gillar. Väljer du att ha svamp i så stek den först så försvinner vätskan.
På bilden tog jag färdig köttfärsås, lök, vitlök, paprika, brieost, mögelost. Gör en äggstanning. Till en pajform blir det ca 2 stora ägg och 3 dl mjölk eller grädde som man blandar ihop och häller i formen. Avsluta med ost.
 
Grädda i ugnen 200 grader tills fyllningen "stannat"om man knuffar lite på formen. Ca 40 min?
 
Låt den stå och dra innan serveringen.
Bäst är att göra pajen dagen innan så alla smaker har gosat ihop sig och sedan värma upp den i ugnen innan servering.
 

Viltskav med lingon

Kategori: Kött

 
Det är ju så himla enkelt och GOTT att göra skav.
Släng ett fryst paket med antingen renskav, viltskav eller hjortskav i en varm stekpanna med en klick smör i.
Rör runt tills det blir strimlor av köttet. Lägg i lite hackad lök, lingon, grädde, kalvfond, soja och ev finhackade morötter för att dryga ut. Låt puttra ihop 10 min.
 
Servera med antingen potatismos eller ris.
 
 

Lördagens plock

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Charktallriken längst upp: Fr vänster: Gorgonzolasalami, spinata calabrasalami(den röda), parmesansalami, Serranoskinka och fransk lantsalami. Ädelostgratinerade färska fikon i mitten.
 
Ostbrickan: fr vänster: ädelostgratinerade färska fikon, klassisk brie chaumes(kittost), blue alp och primadonna forte med fikonmarmelad
 

Ädelostgratinerade fikon

Kategori: Förrätter/smårätter

Skär ett kryss på toppen av färska fikon.
Kläm till med fingrarna i botten så fikonen öppnar sig som en blomma.
Lägg en bit ädelost i och ställ i ugnsform.
Kör i ca 10 min i 200 grader eller tills osten smält lite.
Perfekt till ostbrickan eller som drinktilltugg.
 
 
 
 

Tacofärs och potatisgratäng

Kategori: Vardagskäk

 
Om man har tacofärs eller vanlig köttfärssås över så kan man göra denna enkla men supergoda gratäng.
 
Börja med ett lager färs  i botten på en ugnsform. Varva sen med skivad rå potatis och riven ost. Ungefär som du gör lasagne.
Avsluta med potatis och riven ost.
 
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 35-40 min.
Känn med en sticka om potatisen är mjuk.
Godast är att servera denna rätt dagen efter så alla smaker har fått dragit till sig.
 
 

Ni måste testa detta!

Kategori: kyckling

 
Köp kycklingfilé. Jag köpte fryst och tinade upp.
Sen tog jag 3 st färsta lime till en kycklingpåse 1kg.
1 st Kvibille Gräddädel. Ta Gräddädel, dom andra smakar inte lika bra enligt mig.
Och sen grädde måste man ha.
 
Skär kycklingen som du vill ha det. Jag gjorde vanliga bitar som man kan tänka sig funka i en pastasås.
Ta limen och knåda den innan du river. Går lättare då.
Riv det gröna och försök undvika att komma ner till det vita.
 
Dela limen i typ 4 klyftor och pressa ner limejuichen i kycklingen. Lägg ner klyftorna.
Marinera i minst en timme
 
 
Ta bort limeklyftorna. Värm en stekpanna riktigt het. Lägg i riktigt smör och låt det bli gyllenbrunt. Häll i kycklingen med den saft som bildats i pannan.
Sänk till 3-4 på spisen och låt det koka ihop till kycklingen blir klar.
Slå sedan på grädde. Anpassa hur mycket sås DU vill ha.
Kör sen ner hela mögelosten. Rör om till osten smält ordentligt.
 
 
Om du tycker din sås blivit för rinnig för din smak så red av den.
Men vänta med att reda av tills all ost smält ner. Den brukar nämligen göra såsen lite tjockare.
 
Servera denna ljuvliga limedoftande ädelostkyckling med pasta.
Detta recept funkar även på t.ex fläskfilé strimlad kotlett osv.
 
NJUT
 
 
 

Välj kött av BRA kvalité!

Kategori: Kött

 
Jag har köpt en jättebra bok om KÖTT som Håkan Fällman(på bilden) skrivet.
Många bra tips får man.
 
Ett av de bästa tipsen är som han visar på bilden.
Ett enkelt sätt att se om köttet har riktigt bra kvalité är att om man har möjlighet att hålla upp tex biffraden eller entrecoten så här.
En köttbit som den till vänster är nästan omöjlig att få bra.
Men den biten till höger är riktigt bra.
Märker det på jobbet också. Är det svårt att skära skivor av tex biffen för den känns sladdrig och "lös" så blir resultatet inte bra heller i stekpannan.
Bästa bitarna ska vara fasta, hårda, helst lite mörka.
Håll utkik i  realådorna i butiken. Där finns oftast de bästa bitarna. =)
 

Supergoda vegbiffar!

Kategori: veggo

 
Jag gillar verkligen de frysta vegbiffarna från hälsans kök. Finns i olika varianter.
Går även att grilla.
Till dessa gjorde jag en chilisås. Turkiskt yoghurt, chilisås, salt, peppar, vitlök-klart!
Lite sallad, svamp och fetaost till sen är man hemma!