saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Ett litet klipp från min jobb

Kategori: Allmänt

 
Idag kokade vi kräftor. Dessa kräftor hade fått bäst i test i Sundsvalls tidning.
Trevligt trevligt.
Svenska kräftor från Vättern

Lchf frukost

Kategori: LCHF

Jag gillar lite rejälare frukostar. Gärna som påminner om en lunch och gärna blandat kallt och varmt.
Denna frukost är bra om man äter Lchf men även väldigt mättande länge tycker jag.
 
Jag har keso, brie och frästa championer. Ett tips är att skvättaner lite citron i slutet då du steker svamparna. Blir
supergott!
Ett kokt ägg och kokt vatten med riven färsk ingefära till.
 

Lax med nötter och gräddig kål

Kategori: Fisk

 
Jag brukar ofta göra lax med nån topping i ugnen.
Här har jag tagit färskost som är smaksatt med pepparrot.
Saltade, pepprade firren, klickade på osten och köra i ugnen 200g ca 15-20 min. När det är 5 min kvar så tar jag ut formen och strösslar casewnötter ovanpå. De blir jättegoda när det rostas.
Om man vill kan man ju rosta dom i en panna för sig och sen strössla över laxen då den är klar.
 
Jag hackade 3 sortes kål: vitkål, blomkål och brysselkål till ungefär samma storlek. Frästa dom i riktigt smör tills de blivit mjuka. Då slog jag på grädde, och lite kalvfond.
Jag avskyr normalt sett kål men detta var ju fantastiskt gott och blev inte så fränt i smaken som jag kan tycka kål blir ibland.
 
Och att detta är en bra LHCF rätt(om man tar bort tomaterna då) gör ju inte saken sämre.
 
Gött!

Limemarinerat fläskkött med ädelostsås

Kategori: Kött

Fick ett tips från en köksmästare en gång om en god pastasås.
 
Strimla nån form av fläskkött. Filén är ju bäst.
Riv skalet från ett gäng lime och pressa ur saften över skalet. Det ska vara mycket lime!
Typ 4-5 lime till 400g kött. Låt stå över natten så det marinerats ordentligt.
Sen så steker du köttet, slår på grädde och smular ner nån god ädelost.
Jag tycker Kvibille Gräddädel är rund och god i smaken.
Om du tycker såsen blir rinnig så kan du reda av den något.
Salta och peppra och servera till färsk bandpasta
 
Otroligt gott med den där såsen och sen blir det en liten twist när man tuggar köttet och känner den fräscha limesmaken.
 

Stekt hästbiff med pepparsås

Kategori: Kött

 
Kan du få tag i hästkött(sorry hästtjejer men det smakar skitgott)
så köp det! Jag tycker det är mycket godare än nötkött.
Filén på både gris, nöt och häst är ju säkra kort, de blir alltid möra och bra.
Men sen kan jag tycka att om  man köper utskuren biff från nötkött så kan kvalitén variera otroligt mycket.
Det är som ett lotteri.
Men nu när jag köpt hästbiff så blev det extremt mört trots att jag råkade översteka den lite.
 
Jättejättegott!

En till favorit i mitt kök

Kategori: tips och trix

 
Jag älskar tryffelolja!
Jag har inte råd att köpa äkta tryffel, men jag tycker att denna trevliga olja från Zeta är perfekt.
En kollega på jobbet gjorde en emulsion, en majonäs fast han tog hälften vanlig olja och hälften tryffelolja lite vitlök och det blev en svingod tryffelaioli. Otroligt enkelt och det känns lyxigt.
Sen brukar jag ringla över denna olja över klyftpotatisen jag ska köra i ugnen.
Eller varför inte över den färska pastan.
 
Gillar du tryffelsmaken så KÖP denna olja.
 

Jag älskar hemgjord pölsa

Kategori: Kött

 
Nu har jag varit "otrogen" och gått på lillbutiken Ica här i byn
och köpt deras hemlagade pölsa.
Den är så sjuk god!
Jag gillar att steka potatis till och bara köra gurka
och ett glas mjölk.
 

Mumsig smörgåstårta

Kategori: Allmänt

 
Denna smarriga tårta gjorde jag till min älskade sambo då han fyllde åt.
Han hatar smörgåstårta så gästerna fick smaka istället.
=P

Fetaost paj

Kategori: Förrätter/smårätter

Min goda paj med fetaost, svamp, lök, basilika och soltorkad tomat: Pajdeg: 6dl mjöl 300g smör/margarin, lite salt--> arbeta ihop till en deg snabbt. Ställ i kylen ttyp 20min. Kavla ut eller tryck ut med fingrarna degen i en form med avtagbar kant. Grädda 15min 200g. ...
Fyllning: Vispa ihop 3ägg med 3 dl mjölk. Finhacka marinerade soltorkade tomater med färsk basilika. Fräs valfri svamp med finhackad lök och vitlök. När pajdegen är klar så bred ut tomat/basilikaröran, svampfräset plus smula ner fetaost. Häll över "äggstanningen" dvs ägg/mjölkblandingen. Strö över riven ost. In i ugnen igen 200grader ca 30 min eller tills det stelnat(skaka lite lätt på formen för att checka det. Klart!

Min fusksushi för oss som inte käkar rå firre

Kategori: Fisk

 
Denna goda sushi-kombination lärde jag mig av en sushimästare för några år sen. Perfekt för oss som inte gillar att äta rå fisk. Byt ut den råa laxen mot kallrökt lax(gravad går också bra). Sen lägg på en tjock träng gurka för att få det här krispiga och en sträng philadefiaost. Nu tog jag mycket färskost för jag tänkte spara dom där ...
rullarna ett par dar och då blir dom inte torra. Ett tips är att köpa GRÖTRIS(finns på rishyllan). Mycket billigare och lika gott som sushiriset som finns på världensmat-hyllorna. Recept hur man gör finns faktiskt på påsen. Köp sen noriark(finns på världensmathyllan), risvinäger och helst en sån där bambumatta. Men det går lika bra att ha plastfolie under noribladet då man ska rulla ihop. En flaska risvinäger håller hur länge som helst i kylen så det är en bra investering tycker jag! Lägg ihop långa strängar av lax, gurka och ost i mitten. Rulla ihop till en hård rulle. Ungefär som när du gör kanelbullar eller rulltårta. Slå in rullen i plastfolie och låt vila 30 min. Skär bort de fula kanterna(eller mumsa i dig dom själv när du håller på). Och skär sen i bra bitar.
 
Servera med soya, wasabi och gari

Panacotta med granatäppelmarinerade jordgubbar

Kategori: Desserter

 
Jordens enklaste dessert är ju panacotta.
Ta 3-4 st gelantinblad(finns i gul/guld förpackning på bakhyllan) och lägg i kallt vatten i 10 min.
Greppa en kastrull, häll i 5 dl grädde och lite socker. Sockra efter hur sött just Du vill ha. Smaka av. Sen så kan du antingen välja att köra lyxvarianten att köpa vaniljstång(dela den, skrapa ur och släng ner i grädden) eller köra lite budget som funkar bra också. Dvs typ....1-2 msk vaniljsocker. Som sagt, häll i lite i början och smaka av och avgör hur du själv vill ha det.
Koka upp och dra ifrån plattan.
Ta upp gelatinbladen från vattnet och krama ur dom från vattnet.
Lägg sen "geleklumpen" du har i din hand  i gräddblandningen. Rör om  tills gelatinet försvunnet.
 
 
Häll upp i dina finaste glas och ställ in i kylen 3 timmar ca.
Det ska stelna.
När panacottan har stelnat så kan du toppa med nästan vad du vill.
Hallon, blåbär, choklad etc etc.
Jag toppade med jordgubbar som jag marinerat i granatäppelbalsamico från Gourmegruppen.
Svingott!
 

Enkelt sätt att röka sin egen firre

Kategori: tips och trix

Rök din egen fisk! Tänd på grillen som vanligt. Vänta till glöden blivit bra. Ta bort gallret och strössla på spån(finns hos stormarknader eller jakt/fiske butiker). Nu gäller det att vara rätt snabb. Lägg på det du ska röka och på med locket. Har du utan lock så kommer det börja brinna igen och det blir bränt. Ha tålamod och lyft inte på locket för ofta. Vänd bara en gång. Jag testade att köra dessa 4 pack laxfiléer som alltid finns i frysdisken. Blev otroligt bra! Bästa är dock om man köper färsk över disk. Testa detta! Så enkelt och man behöver inte inhandla en röklåda.
 

Lillys ost- en ost vi har på jobbet

Kategori: ost

 
 
Stina som jobbade ´med mig gjorde denna goda ost. Underbar till ostbrickan:
 
En otroligt god ost till ostbrickan som du gör själv! Ta ett paket Philadefiaost 300g. en mellanstorlek GUL lök. 1-2 vitlöksklyftor. Lite salt och lite peppar. Rör ihop dessa grejer i en skål. Rör inte för länge för ju mer du rör om ju lösare blir osten. Smacka upp ostsmeten på ett lagomt fat och forma ill vilken form du vill med tex en slickepott. ...
Jag brukar göra en rund eller oval form. Bred sen på sikrom eller det billigare alternativet som jag brukar köra: röd caviar på glasburk. SKITGOTT till kex och vin!!

Getostdröm

Kategori: Förrätter/smårätter

Fick detta tips av en kund i veckan. Köp en bit chevréost. Ta sån stor bit du vill ha.
Sen så inhandlar du nån lufttorkad skinka. Men du behöver inte  slå på stort och köpa dyraste pata negran eller liknande. Köp en billig trevlig skinka. Linda skinkan runt din lilla getostpuck. Ringla flytande honung(funkar bra utan om du inte vill ha socker). Ställ i ugnfast form och kör i 200grader i ca10-15min. Kolla så att skinkan är knaprig och osten gyllengul. Ta ut ostpucken och låt den vila i 5 min. Lägg rostade valnötter(rosta som i en stekpanna under tiden osten är i ugnen). ovanpå.

Sen sa kunden att hon brukade servera denna rätt med en sås gjord av svartvinbärsgelé som hon blandat ut med lite vatten så det blir en sås.

Det blev superduper gott!! Perfekt om man kör LCHF, ta bort honungen och vinbärssåsen då bara. Eller om du vill göra en förrätt och lägga en bit bröd, lite sallad under. =)

Topp 4 redskapen i mitt kök

Kategori: Allmänt

 
Använder bara 2 knivar, en filékniv och en kockkniv.
Sen så tycker jag att rivjärnet med handtag är bannemig en av de bästa uppfinningarna som finns.
Jag river ost, vitlök, morötter mm med den. UTAN att skära av mig fingrarna plus att den är ju aslätt att diska.
Sen så använder jag alltid en tång då jag steker tex kött. Använd inte en stekgaffel för då rinner allt köttsaft ut.
Och till sist så är en termometer helt fenomenalt när man ska göra grejer i ugnen.
Krydda klart din stek, tryck in termometern där det är som tjockast. Kolla vilken temp DU ska ha(kokböcker, nätet), ställ tiden och gå och gör nått annat under tiden.
Perfekt
 
Kommer inte på några mer redskap som är ett måste i mitt kök. Eller jo, en bra skärbräda är ett måste

Baconlindad laxfilé med valnötter

Kategori: Fisk

 
Jag gjorde en fuling och köpte fryst 4 pack laxfilé trots att jag är fiskansvarig i en delikatessdisk.
Men what the hell, det var ju billigt (*försöker låta som en pensionär*)
Pepprade laxen och skippade saltet eftersom baconet är så salt i sig.
Sen lindade jag 2 skivor bacon runt varje lax. Vill man lyxa till det så är ju lufttorkad skinka en hit. Den spanska varianten Serrano eller Gourmegruppens Gårdprosciutto är säkra kort.
Ställ i ugnsform och brassa på i ca 15min 175 grader i ugnen.
Rosta valnötter eller tex casewnötter i en torr stekpanna några minuter och strössla över laxen innan servering.
 
Denna rätt blir perfekt om man kör LCHF(lägg till nån fet sås och sallad så är du hemma) .
Eller vanlig potatis går ju också.

Rödspättarulader med hummersås

Kategori: Fisk

 
Jag köpte färska rödspättafiléer. Men det går ju likabra med torskfilé, hellefilé etc.
Hacka lite gul lök, tomat och ev. lite fänkål och lägg i botten på en lämplig form.
Ska täcka botten. Rulla sen spättafiléerna till rulader och lägg ovanpå grönsakshacket.
Koka upp grädde och hummerfond. Smaka och späd med hummerfond så stark DU vill ha såsen.
Red av så såsen blir lite tjockare.
Slå över såsen på fisken i formen och ställ in i ugnen 200 grader ca 25 min.
Servera med potatis om du gillar det.
MUMS

Välkomna!

Kategori: Allmänt

 
 
Hallo och välkommen till min nya matblogg!
Tanken är att här lägger jag ut lite inspirationsbilder på mat jag lagar delar med
mig av tips och trix i köket samt skriver ut recept.
 
Jag brinner för matlagning och står nästan jämt vid spisen på fritiden.
Min matlagning är okomplicerad och lätt att göra.
Jag hatar att läsa recept så det kommer inte vara uppradat exakta mått och exakta ingredienser i denna blogg.
Man får höfta som man vill och framför allt: SMAKA av efter eget tycke.
Man har sin egna speciella smak och ingen annan kan komma och säga vad man ska gilla och inte.
 
Så ENJOY!
 
//Sara