saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Att fritera utan fritös

Kategori: Allmänt

Jag gjorde frasiga mozzarellasticks med aioli idag.
Nu ska jag ge lite tips på hur jag gjorde när jag blev akut sugen på friterat men inte hade en bra fritös hemma! =)
 
Jag köpte dessa frysta mozzarellasticks på jobbet. Finns även chili cheese som man får på burgerhaket.
Jag tinade upp dom i kylen(funkar ju att fritera dom frysta också men det tar längre tid).
 
 
Nu gäller det helt fokus på kastrullen.
Ska ni göra detta hemma så skippa att dricka öl/vin och flamsa omkring, det kan lätt ta eld.
Och håll ungarna sysselsatta. Går inte att springa iväg nån minut för att torka nåns rumpa mitt i friteringen.
Så full kontroll på den heta oljan.
Jag tog min vanliga kastrull. och till mina 7 mozzastick så hällde jag upp uppskattningsvis 3 dl olja.
Jag hade bara rapsolja hemma(den billigaste av dom alla). Funkade bra. Blir kanske godare med frityrolja?
Värm upp på 6´an. När oljan börjar "röra på sig så testa detta:
 
 
För att kolla så att oljan har bra temp så ploppa ner en brödbit och se hur den reagerar.
På bilden så har jag lagt ner brödet för tidigt. Brödbiten bara flyter omkring utan att bubbla och friteras. Så då ska ni vänta med att lägga ner det riktiga grejerna. Detta går väldigt snabbt.
HÅLL KOLL!
 
 
Nån MINUT, senare blev oljan het. Sänk plattan till 3-4 och lägg ner det du ska fritera.
Lägg inte ner för mycket åt gången då sänker du tempen och råvaran blir soggig och onödigt fet.
Ha stenkoll så du inte lämnar spisen för länge.
 
Ta upp dom efter ca.. 5 min. beror på om du lagt ner det fryst eller upptinat.
Kolla färgen.
Lägg på papper och låt fettet rinna av
Salta om så önskas precis då du tagit råvarorna upp ur din "fritös". .
 
 
Serveingstips till friterat plock: aioli, magoraja, pesto, salsa, bea osv osv

Baconfyllda crepes

Kategori: Allmänt

 
 
Blev så galet sugen på crepes igår.
Jag gjorde en vanlig pannkakssmet men bytte ut det vanliga mjölet mot bovetemjöl.
Blev riktigt bra måste jag säga. Under tiden jag stod och gräddade pannkakorna så gjorde jag en stuvning på fräst bacon, lök, paprika grädde och ädelost.
Fyllde sedan pannkakorna med stuvningen, rullade ihop dom och la dom i en form. Rev lagrad ost ovanpå och satte in formen i en 225 gradig ugn till det blev fin färg.
=)

Lite buffé

Kategori: Allmänt

 
Mor min var på besök idag och jag svängde ihop lite plock mat. Lite Italieninspirerat blev det med tomat/mozzasallad, lufttorkad skinka, pesto mm.
Supergott!

Fetaostfylld kyckling

Kategori: kyckling

Fyllde kycklingfiléer med fetaost och soltorkade tomater och körde i ugnen.
Serverade med sparris.

Trevlig sallad

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Igår gjorde jag en kycklingsallad.
Jag gillar att ha i vattenmelon och fetaost för den kombon är jättefräsch.
Sen ett tips som jag måste bara dela med mig är: Rostade solroskärnor!
Solroskärnor är perfekt att ha hemma. Nyttigt och gott att ha tex i gröt. MEN om du hettar upp en stekpanna och lägg en liten klick riktigt smör i och sen stek dessa kärnor en kort stund så de får fin färg, då blir dom extremt goda. Man kan stå och äta dom med sked för så goda blir dom.
Perfekt att toppa en sallad med!
 

Fika i pulkabacken

Kategori: Allmänt

 
Måste bara lägga upp denna bil jag tog i Måndags då jag och min dotter var nere vid havet och åkte pulka och hade det trevligt.
 
Det är ju väldigt mysigt under vintern att grilla korv och dricka het choklad eller kaffe.
Eller att äta limpmackor med några skivor falukorv på.
ELLER att gå in efter en heldag i snön och äta nygräddade våfflor med grädde och hallonsylt! MMMM!
 

Hälso tips!

Kategori: Allmänt

Måste bara kopiera ett mail från en tjej som heter Sari.
Hon är jätteduktig på mat och hälsa och peppade mig genom ett bra mail.
Perfekta tips för oss som inte har superkoll på hur vi ska äta för att må så bra som möjligt.
Gav mig en ordentlig kick iallafall.
Här kommer SARIS tips:
 

Lite hälsotips dårå!

Var förresten inne på din blog och såg ditt smoothierecept, jättebra ju! Om du vill pimpa din smoothie ytterligare och öka mättnadskänslan kan jag tips om lite olika saker.

1. fett! Fett mättar och smörjer hud/leder inifrån. Det kan verka kontraproduktivt att äta fett för att gå ner i vikt men så är inte fallet. Du behöver fett för att bränna fett, men det ska vara av rätt sort ( du vet säkert redan det här. Så tro inte att jag inte tror att du har noll koll, jag gillar bara att babbla på med fakta ) :)

Linfröolja är jättebra att ha i smoothin, kostar 60 spänn för en flaska på hälsokost och ger dig alla nyttiga fetter. Kokosolijan är jättebra vid viktminskning men kan vara knepigt att ha i smoothin eftersom den klumpar sig i kalla temperaturer. Men köp ärna kokosfett och stek i, den klarar värme bäst av alla oljor och är super när du vill gå ner i vikt. Men då ska det vara riktigt bra kokosfett från hälsokost.

Fibrer! Du har i linfrön vilket är muy bien. Men om du nu väljer att prova oljan istället så kan du hoppa dessa och istället ha i ex psylliumfröskal. http://www.vitapost.se/sv/artiklar/psylliumfroskal-helhetshalsa-200-g.html

Dessa är toppen, de håller magen i trim och mättar otroligt bra eftersom de sväller i magen. Super när man vill gå ner i vikt och hålla sig mätt. Dock viktigt att dricka mycket vätska när man tar dem just eftersom de sväller. Du kan också mixa ner lite fiberhavregryn.

Om du vill ha en extra kick finns massor med bra bär/alg-pulver på hälsokost som man kan mixa ner för en extra kick. Säg till om du vill ha tips så hjälper jag till. Onödigt att rabbla upp alla om du inte känner att det är något för dig.

Sen har jag lite andra små hölsotips som du kan prova om du känner för det.

Citronvatten: Det bästa du kan göra är att starta morgonen med en kopp ljummet vatten med pressad citron i. Det rensar tarmarna från slagg och slem som i förlägningen kan ge dålig hy och risig kista. Det ökar också förbränningen något. Om du har riven eller finhackad ingefära så får du även en energikick. Ingefära ska du frossa i! Det höjer immunförsvaret, ökar förbränningen och värmer kroppen inifrån nu på vintern.

Jag vet inte om du dricker kaffe men om du gör det så byt ut någon/några koppar mot grönt te eller hett vatten med ingefära,citron och honung.

Torrborsta kroppen!Innan du duschar ska du ge ditt skinn lite extra sweet love. Du kan använda en duschborste eller såna där skrubbvantar. Sen sätter du igång och masser hela kroppen nerifrån och upp med cirklande rörelsen. Detta ökar cirkulationen och hjälper till att driva ut slaggprodukter ur systemet.

Råkost! Bland det bästa du kan äta är råkost i alla dess former. Mat som inte har blivit upphetad har kvar all sin nöring och alla viktiga enzymer. Prova att ibland äta en liten tallrik med ex riven röd/grönkål,morot,granatäpple och apelsin till mellanmål, innan mat eller som tillbehör istället för potatis pasta. Kål innehåller otroligt mycket nyttigt så käka på! Man kan såkart smaksätta kålen i all oänmdlighet om man tycker att den är lite trist, någon schysst vinegrett,citronsaft,osätad lingonsylt osv osv.

Tugga maten! Man glömmer ofta bort att tugga ordentligt. Försök vara närvarande när du äter och tugga maten minst 10ggr. Då blandas allting runt med matsmältningsenzymerna som finns i saliven. Du smälter då maten bättre och blir mindre uppblåst/uppkörd. Kroppen kan då också ta upp näringen bättre.

Om du ska äta ost och kex, skit i kexen! Eller ät iaf inte så många. Kex innehåller mycket skumma fetter och tillsatser. Ett tips är att istället hitta hårda päron som du skivar lagom tjockt, på med ost och njut av ditt päronkex. Skitgott!

Byt chips mot popcorn. Du äter redan poppisar vilket inte är så dåligt. De innehåller mycket fullkorn men var försikitg med saltet.

Banaglass! Har du några gamla glasspinnar hemma. Stick då in en pinne i en halv banan sen kastar du in den i frysen i några timmar. Sen har du en nyttig och god banalass. Det är gott om man doppar bananen i choklad och kokosflingor innan man fryser in dem. Ett proteinrikt och hälsosamt mellanmål är att mixa kesella, bär och lite honung, sött, fettsnålt och proteinrikt.

Dra ner rejält på pasta och potatis så kommer du märka stor skillnad i mättnad och sötsug. Både pastan och potatisen innehåller mycket socker som triggar sötsug och snabbt höjer blodsockret. Brassa istället på med råris,fullkornspasta,quinoa,matvete och bulgur. Och ska du absolut ha potatis så är den gärna kall. Kokt, kall potatis har mycket lägre GI än varm. En kall potatissallad med en vinegrett är alltså inte alls fel, tvärtom.

Go nuts! Ät nötter för allt vad tyget håller. Dock ska de vara helt osalta, annars går hela hälsogrejen om minste. Salt skadar kroppen mer än socker. Sötmandel är toppen. Köp hem en påse och knapra på när du känner suget. Det är jättegott att blanda några mandlar med torkade gojibär och lite kakaonibs (100 råa kakaonibs som finns på hälsokost).Jättenyttigt och kan hjälpa till att höja seratoninhalten i hjärnan=bra mot lättare nedstämdhet. Det låter kanske trist men jag äter det istället för godis eller kvällsmacka ibland,bra tuggmotstånd så man tuggar inte i sig allt i en grisblinkning.

En ny undersökning visar att de som äter mycket osalta nötter håller vikten bättre. Förmodligen pga alla de nyttiga fetterna och för att de ökar mättnadskänslan.

Sista tipset som. Undvik att dricka till maten. Vänta i min 30min efter elller innan maten om du ska dricka. Drycken blandar också ut matsmältningsenzymernasom jag pratade om tidigare. Dvs du smälter maten sämre och blir lättare uppblåst/däst. Om det är två vanor du bör försöka ta till dig så är det just att tugga maten väl och inte dricka till maten, det gör stor skillnad i välmåendet. Jag är inte alls lika svullen de dagar jag anammar just de två tipsen.

Gör inte för stora förändringar på en gång. Risken är stor att det bara blir intressant i början och att du sen halkar tillbaka i dåliga vanor. Det är bra om du ibland kommer på dig själv med att tugga maten lite extra. Du kanske kan dricka citronvattnet de mornar som du har lite extra tid. Allt behöver inte göras varje dag även om det någonstans kanske är målet. Börja smått, då är chansen större att det blir en del av din livsstil.

Hojta till om du undrar över något eller vill ha fler tips! Jag kan babbla på i en evighet. Jag ska starta en hälsoblogg som jag klan babbla på i, tror att det skulle vara bra för mig och min omgivning. Då slipper de lyssna på allt hälsosnack :)

Kyckling med nöttäcke

Kategori: kyckling

 
Gjorde en stark och knaprig kycklingfilé i ugnen till middag idag.
Krydda kycklingfiléer med cayenne, malen ingefära, curry, chili och lite vitlök. Massera in kryddorna ordentligt i köttet.
Förstek sedan filéerna lite lätt så fin färg erhålles. =)
Lägg filéerna i en ugnsform. Du kan dela dom om dom är stora. Strössla över blandade nötter. Jag hade plockat ihop nötter från ett sånt där naturgodisställ. Det blev casew, paranötter, valnötter som jag hackade lite finare.
Slå på lite, lite grädde om du vill ha sås. Tag riven cheddarost(finns i påsar) ovanpå.
Kör klart i 200 gradig ugn tills det blir fin färg.
 
 

Morgonsmoothie

Kategori: Frukost

 
Ursäkta att bilden är så suddig.
Jag brukar göra en supergod och fräsch smoothie som jag ätert till frukost eller som mellanmål.
Jag häller i allt i en stor vattenkanna och mixar så har jag så jag klarar mig hela dagen.
 
Mixa: Upptinade blåbär och hallon(andra bärgår också bra såklart) med sojamjölk, linfrön, 2 msk proteinpulver, lite limejuiche.
Jag håller mig mätt rätt länge på denna smoothie plus att den är jättegod!