saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Min första kokbok

Kategori: Allmänt

 
Denna vackra kokbok fick jag av min mamma julen 1998.
Den här kokboken är ultimal. den har allt man funderar på.
 
Så tusen tack lilla mamma för denna kokbok.
 
Jag förstod inte då...men fattar nu! =)

Supergod pastasås

Kategori: Kött

Skär ner fläskfilé eller strimlad kotlett i en skål.
Riv skalet av 3-4 lime på ett rivjärn. pressa över limejuisen ocskå.
Låt stå och marinera minst 3 timmar, helst ett dygn. Det ska smaka mycket lime!
 
 
Ta bort limefrukterna och fräs köttet i en stekpanna. Tillsätt sedan grädde, finhackad lök och ädelost.
Det räcker faktiskt så, men idag tillsatte jag lite cocktailtomater, paprika och lite kalvfond.
Koka och rör om tills osten smält
 
 
Denna pastasås är helt otrolig. Först den krämiga ädelostsåsen sedan den tydliga limesmakn då man tuggar på köttet.
Servera helst med färsk pasta

Halloumipanerad kyckling

Kategori: kyckling

 
 
 
Hittade ett recept där man skulle panera kycklingfiléer med riven halloumiost.
Så jag var gjorde så här:
Först delade kycklingfiléerna längst med så att filéerna blev tunnare. Går snabbare att steka så.
Sedan marinerade jag kycklingen i saften från lime plus rivet skal i ca 3 tim.
När det var dax att steka så hade jag en skål med uppvispat ägg och en skål med lite mjöl och en massa riven halloumiost med chilismak.
Doppade först i äggsmeten och sen i mjölblandningen.
 
Och detta blev riktigt gott trots att jag brände osten lite. Skulle nog bankat ut filéerna så dom blev ännu tunnare.
 

Min rulltårta

Kategori: Bakning

 
Jag är jäkligt dålig på att baka men idag fick jag för mig att svänga ihop en rulltårta.
Det jag hade lite problem med var dock att när jag skulle rulla ihop den så sprack rullen lite. Vet inte vad det beror på. Men den blev jättegod!
 
  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen 5–7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kallna.
Jag gjorde en smörkräm med lite nutella i.
Vispa rumsvarmt smör, kakao och vaniljsocker fluffigt och blanda i nutella sen.
 
Rulla ihop och förvara kallt

Sveriges vanligaste rätt?

Kategori: Vardagskäk

 
Alltså, stekta köttbullar med stuvade makaroner och ketchup är inte alls fel en vardag.
MUMS

Halstrad röding på Saras vis

Kategori: Fisk

 
Har ni lite tålamod ska ni testa denna underbara rödingrätt.
Och som vanligt skriver jag som en kratta men försöker ge mina bästa tips för att underlätta i köket. =)
För att inte blir för stressad i köket så handlar allt om att ha en bra mise en place. Dvs att man ska ha allt på plats då man ska börja tillaga.
Så ha alla knivar, brädor, förkläden på.
Denna bräda preppade jag inför kommande sås och garnering.
Färsk dill, citron, fiskfond och tro det eller ej, scharlottenlök(stavas det så??).
Och jag har fasiken nästan kommit på varför kockarna flitigt använder sig av just denna "häftiga" lök.
Jamen kom igen. Säger man att man använder scharlottenlöööök i sin mat så vips blev man liksom Mannerström.
Iallafall, jag har en teori varför denna lök är så poppis förutom den milda trevliga smaken:
ALLA kan få den finhackad bannemig!
Efter alla dessa år så kan jag fortfarande inte FINHACKA en gul lök på ett hack.
Men åhh va trevligt att jag fixade det med scharlottenlöken!
Så gör iordning allt innan det gäller liksom...
 
 
Nu köpte jag hel röding från butiken jag jobbar på.
Vill man så kan man ju köra denna hel i ugnen. Men jag ville filéea den hemma.
Och nu kommer ett skitbra tips för alla er som köper hel fisk i butik och vill filéea hemma men blir irriterad över att fiskfan sladdrar omkring på skärbrädan:
 
Lägg firren på en (förslagsvis) tvättad handduk så ligg den still då du ska filéa
 
 
Sen när man filéat firren och har dom där stickbenen man oftast lämnar kvar för att man ids inte plocka bort dom, fööör att man inte har en laxtång. Helt allvarligt, vem har en lax/fisktång i lådorna?
Men då får man vara uppfinningsrik.
Och jag borstade av min ögonbrynspincett och drog ut benen med den!
Funkade klockrent.
=)
 
 
Fyra rödingfiléer som är redo för pannan
 
 
Jordärtskocksmoset:
 
Koka mjölig potatis och skalade jordärtskockor tills dom blivit riktigt mjuka.
Värm mjölk/grädde under tiden.
Pressa potatis och skockorna och blanda med grädden och en klick smör.
 
Såsen:
Stek först rödingen med skinnsidan ner ca 2 min.
Tag upp och lägg åt sidan så länge. Fräs scharlottenlök i pannan som ej ska vara urdiskad, utan man vill ha kvar skyn från rödingen.
Häll på grädde, smaka av med sal och peppar. Lägg tillbaka rödingen och låt puttra nån minut.
Avsluta med färsk hackad dill mot slutet så dillen inte tappar i färg. =)

Egen-tid

Kategori: Allmänt

 
Jag fick lite egntid i köket idag.
Blev några crostinis med pestomozzarella och tomater.
 
Rätt trevligt att mumsa på det medans man tänker djupa tankar

Snabb glass

Kategori: Desserter

 
Jag har aldrig gjort glass hemma nångång.
Men idag har jag gjort egen glass med de få ingredienser som fanns hemma.
Kunde inte åka iväg och handla eftersom jag var hemma med en sjuk dotter så det fick blev vad det blev.
Jag hade lite vanlig vispgrädde hemma så jag vispade den fluffigt. Sen fanns det vanlig jordgubbsyoghurt och lite frysta hallon som jag använde.
Blandade ihop den vispade grädden med yoghurten och lite florsocker(det var det enda sockret jag hade hemma så..).
Ställde in allt i fryset ca 3 timmar och rörde runt 2-3ggr under den tiden.
Dekorerade med upptinade hallon.
 
Uppskattades av dotern vill jag lova!
Och jag tyckte det blev riktigt bra. Detta enkla recept måste jag utveckla senare med kanske äkta vanilj, riktigt socker kanske choklad mm mm
 
 

Kakfat med trolldegskakor

Kategori: Allmänt

 
Jag och min dotter snodde ihop en trolldeg som vi lekte lite med.
Detta blev resultatet. =)
Hallongrottor, brysselkakor, lussebullar, dammsugare, chokladbollar, nötkaka, bullar och munkar.
 
Trevligt va? =)

Charkisar

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Från vänster: Golfettasalami, rökt, lufttorkad skinka(typ jambon mignon), gorgonzolasalami.
och längst fram är dessa extremt goda getostbakselser med parmaskinka, honung och nötter.
 
Hur gör man dom då? Jo kolla här::
 
 
Köp chevreost och dela den i lagoma bitar.
Nu ville jag ha små munsbitar så jag hade köpt 2 normalstora "puckar" med chevreost samt en färdig förpackning med nån random lufttorkad skinka. Jag tycker ju att om man ska ugnsgratinera den lufttorkade skinkan så behöver man inte köpa den dyraste eftersom(enligt mitt tycke) det smakar nästan likadant.
Ska man bara äta lufttorkade skinkan som den är så satsa på en manuellt uppskuren skinka från en deli.
Men som sagt nu dög det med en vanlig packad jäkel.
 
 
Ringla sen flytande honung i mitten och toppa med nötter.
Bästa är ju att köra valnötter. Men av nån anledning hade vi bara paranötter som jag fick grovhacka och lägga på.
Gick bra det med!
Har man stålars så är pinjenötter att rekomendera!
 
Kör i ugnen 225 grader tills skinkan verkar krispig.
Passa så att nötterna inte blir alltför brända.
 
 
Godast är att servera dom ca 20 min efter man tagit ut dom ur ugnen.
 
 
 

Hemgjorda chips

Kategori: tips och trix

 
 
Billiga och goda chirre som man gör själv.
 
 
Hetta upp olja antingen i en fritös. Men ärligt talat, hur många har en sån makapär liggandes?
Så hetta upp olja, jag tog vanlig matolja i en kastrull. OBS! OBS! Ha fläkten AV pga ev. brandrisk(öppna hellre ett fönster om du vill vädra).
Skiva potatis tunt tunt. Bästa är om du har en mandolin. Men jag tog en osthyvel jag.
Skiva upp potatisen INNAN du värmer oljan så du har full koll på den heta oljan.
Testkör en pära.
Avgör själv om oljan är för kall eller för varm.
För varm= potatisen blir för mörk för snabbt, För kall= det puttrar inte som man är van (ja, alla har nog hört en fritös vid den lokala pizzerian tex).
Just ja, ha ett lock redo IFALL det skulle börja brinna. Kväv elden med locket, inte med vatten för tusan!
 
Det receptet jag kollade på så sa dom att man skulle ha en hålslev.
Jag rotade runt i mina lådor men hittade ingen sån, så det fick bli en tång från dollarstore som jag petade runt i mina chips (passa så ni inte bränner er)
 
 
Häll upp sen på en tallrik när chipsen ser bra ut enligt ditt tycke.
Kan meddela att det stora chipset där till höger var för ogräddat, så det gick bort.
Salta medans det ä varmt, rör runt och låt svalna
 
 
KLART!
 
Hemgjorda chips!
=))
Budget, men ack så gott
 
 
 

Rostade solroskärnor

Kategori: Allmänt

 
Testa detta! Det blir så galet gott.
Ta en het stekpanna och klicka i lite, lite riktigt smör.
Fräs solroskärnor så de får fin färg.
Låt svalna och käka antingen som snacks, eller strössla i morgonfilen.
Eller kanske över nån gratäng mm

Ost levererat till dörren!

Kategori: Allmänt

Måste bara tipsa om en skitbra sida!
Det är en sida där man kan beställa hem ost till dörren. Helt perfekt!
Vi på jobbet använder oss av den leverantören(norins ost) och jag kan garantera att det är riktigt bra ostar.
Dom hade även ostknivar, presentartiklar, choklad mm.
 
Beställer man över 600kr är det fraktfritt tydligen.
Så är man ett gäng nån helg så kan man ju lägga en hundring per skalle och få en massa goda ostar och delikatesser. Eller om man vill mumsa hemma själv så kan man ju höra sig för om det är andra som också vill lägga en beställning.
Jag ska absolut prova!!
 
Sidan:
 

Gillar vår skylt i delin

Kategori: Allmänt

 
Vi hade faktiskt extrapris på hästkött denna vecka trots att det kanske var liiiite fel timing.
Därför tyckte vi att denna skylten blev klockren.
Tom sundsvalls tidning kom och knäppte en bild. Haha