saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Ett av mina cravings

Kategori: Allmänt

 
Ibland kan jag bli så grymt sugen på vissa saker.
"Daaah" som alla ungefär.
En av dessa är: ost, skinka, gurka och jordnötter.
Som en ost/skinksallad men bara det gottaste.

Goda pärer

Kategori: tips och trix

 
När jag kokat pärer (potatis) så brukar jag ha i ordentligt med salt.
Smaka av kokvattnet innan. Och det ska smaka saltvatten.
Blir ruggigt goda potatisar vill jag lova, som på restaurang

Min korvstroganof

Kategori: Vardagskäk

Världens enklaste korvstroganof och supergod som min familj tycker gör jag så här:
 
Strimla falukorv och lök. Fräs tills det får fin färg.
Krydda med timjan och grillkrydda.
Slå på ajvar relish(paprikasmet, finns i glasburkar typ vid krossade tomat-hyllan).
Slå även på nån smaksatt tetra med krossade tomater. jag brukar köra vitlök. Låt puttra ihop. Ju längre det puttra, ju godare blir det men ibland har man bråttom så då räcker 5min.
Slå på lite grädde och rör om.
KLART!
 
Servera med ris( råris på bilden)

Helstekt skinkstek

Kategori: Kött

 
Helstekt skinkstek med ostgratinerat potatismos

Revbensspjäll

Kategori: Kött

 
Gjorde tunna ribs i ugnen som blev en hit enligt familjen.
Gjorde först en marinad av olja, pressad vitlök, honung, soja, grillkrydda, lite chili,tomatpure och lite paprikapulver.
Sen så gned jag in spjällen i denna marinad innan de åkte in i ugnen.
 
 

Skapa ånga i en vanlig ugn

Kategori: tips och trix

 
Fick ett tips av en kock en gång som jag vill dela med mig av.
De flesta har ju inte en ugn med ångfunktion. Men då kan man med ett enkelt knep fixa det.
Jag brukar använda detta knep då jag gör hela stekar eller fisk.
Jag värmer upp ugnen som vanligt.
Ställer in det jag ska ha och kör på. Sen för att få ångan så tar jag ett glas med en liten skvätt vatten i botten och slänger i botten på ugnen och stänger luckan fort.
Alltså....såklart så slänger jag bara vattnet, inte glaset. =P
 
Då blir det en omgång ånga inne i ugnen.
Sen kan man upprepa eftre ett tag. Beror på vad man håller på med.
 
Just nu har jag revbensspjäll inne som får sig en omgång ånga

Experiment

Kategori: tips och trix

 
 
Jag älskar att testa nya snabba lösningar i köket. Går det att ta en genväg så tar jag gärna det.
Proffsiga kockar gråter säkert men strunt samma.
 
Ibland när vi steker en god köttbit i vår familj så kan jag bli jättesugen på gratinerat ostpotatismos till.
Men eftersom ingen annan är jag gillar det så känns det som om det tar för lång tid att först koka potatis, pressa den, värma grädde, göra mos, lägga upp i en liten form och sen gratinera.
Och det slutar ju alltid med att jag struntar i att göra det. För det är ingen idé att göra en stor mängd eftersom det är godast att äta a´la minute.
MEN
 
Då testade jag att göra pulvermos(gjorde det lite hårdare).
Blandade i smör, salt, peppar, lite riven muskonöt, en presad vitlök och sedan en lagrad riven prästost(västerbottenost går också).
Klickade i moset i en potionsform och strödde lite extra riven ost ovanpå.
Sen gratinerade jag av det tills det blev fin färg.
Sparade minst en timme på att göra det på pulvermos.
Och FAKTISKT så smakade det skitgott!
Det trodde jag ärlig talat inte. Det blev riktigt bra.
 
Är man många som man ska bjuda så tar man sig tiden att göra med riktiga potatisar. Men är man själv så är detta ett gott och snabbt alternativ!

Våfflor m hallongrädde

Kategori: Allmänt

Grillat i Februari

Kategori: Kött

 
Igår (17feb) var det så soligt och friskt väder så jag beslutade mig för att grilla.
Det blev grillad kassler med en ljummen potatissallad och rödlöks/vitlökssmör.
 
Potatissalladen:
Koka potatis. Under tiden så blandar du ihop skivad rödlök, paprika, hackad färsk persilja, tomater ev lite kapris.
När potatisen är klar så skär den i lagomt stora bitar och vänd ner i grönsakshacket. Sen tillsatte jag en matsked ajvar(paprikasmet) och vände runt.
 
Rödlökssmöret:
Finhacka rödlök och fräs i smör. Tillsätt finhackad vitlök på slutet och låt svalna av.
Blanda med riktigt smör och forma till ägg eller vilken form man nu vill ha,
TOKGOTT till grillat!
 
 

Från mitt jobb idag

Kategori: På mitt jobb

 
Sjöboden(vår fiskleverantör) har kommit med en hel del nya spännande ostfyllningar till fisk.
Jag gjorde en massa pannfärdig fisk idag då Gisela skulle stå och ha demo på dessa röror.
Det blir ju så vackert med alla dessa färger i en fiskdisk tycker jag. =))
Och dom är grymt goda vill jag lova

Friterade räk/ostbollar

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Men f*n va smidigt med färdigköpt frityrsmet på påse!
Testade att köpa denna:
 
Man blandar ihop pulvret med smeten och doppar det man ska fritera i.
Jag köpte vanliga räkor i saltlake som finns på burk ni vet. Testade att doppa en och en räka i smeten för att fritera sen, men gav upp efter 4 räkor för det blev för bökigt tyckte jag.
Blandade i alla avrunna räkor i smeten, samt kryddor, finhackad spenat, lagrad riven ost och lite pressad vitlök.
Det gick att göra bollar och fritera men jag tyckte det var snyggare med klickar.
 
Och det är så enkelt att fritera i en vanlig kastrull med vanlig matolja.
Bara man håller stenkoll och inte flamsar omkring så går det som smort.
 
Serverade mina räk/ostbollar med hemgjord aioli och mango raja

Asieninspirerad fläskfilegryta

Kategori: Kött

 
 
 
Stek fläskfilé med gul lök, strimlad paprika, vatenkastanjer, vitlök i smör.
Tillsätt vatten. kalvfond, teriakisås, soja, ostronsås och lite fisksås.
Låt puttra ca 25 min.
Red av om du vill ha grytan tjockare.
Tillsätta hackad spenat innan servering(inte innan då förlorar den sin fina gröna färg).
Servera med ris eller nudlar

Mer tapas

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Ja, jag är ett stort fan av plockmat och tapas.
Gjorde en av de godaste plocktallrikarna igår.
På träbrickan är det: Rökta räkor med egengjord aioli. Marinerad mozzarella och grillad paprika, ölkorv. Sen på det avlånga fatet är det: tryffelsalami, kycklingspett, golfettarullar med pepparrotsost/spenat, pepparsalami, ostpaket, vitlöksostfyllda cocktailtomater och parmaskinka.
Ostbrickan där bak består av lagrad grevé med marmelad, brieost m vindruvor och en manchegoost. Till det blev det fin knäckebrödkex och persilje/vitlöks crostini
 
Så jäkla gott

Falbygdens marmelad

Kategori: Allmänt

 
Hade en liten ostbricka igår och då tog jag denna marmelad från Falbygdens ost till.
Perfekt om man har en bit extra lagrad grevé och klicka lite marmelad på.

Plock plock plock!

Kategori: Allmänt

 
Från vänster: Tryffelsalami, egengrillade kycklingspett, salamirullar med pepparrotsost och spenatblad, ostpaket, pepparsalami, tomater med vilöksost, parmaskinka

Enkel tapas

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Tärna mozarella och blanda ihop det med grillad paprika på burk. Salta lite med flingsalt och lägg på ZETAS crostini vitlök/persilja.
 
 

Marinerade kycklingspett

Kategori: kyckling

 
Jag håller på att marinera små kycklingspett till lördag.
Blandade ihop olja, pressad vitlök cayenne paprikapulver soya och grillkrydda.
Så dessa spett blir nog goda att steka på, eller helst grilla.

Rosa potatisar

Kategori: Allmänt

 
Hittade en påse med rosa potatisar i en butik.
CECILE heter dom och är från Sverige.
Roligt med lite färg på tallriken

Ett litet mörningstest

Kategori: Allmänt

 
Jag blev så sugen på lövbiff en dag. Åkte till affären och såg att priset på lövbiff var närmare 200kr. Shit pommes frittes!
Men så såg jag att det fanns rostbiff skuret i tjocka skivor för 99kr/kg.
Jag brukar oftast tycka att tjockare skivor av biff, rostbiff mm blir för...svårtuggat eller vad man ska säga. Jag gillar när det är supermört så man knappt behöver använda kniven.
 
Jag testade att banka ut bitarna med  en hammare(hade ingen köttklubba).
 
 
Sen testade jag att steka en utbankad bit och en vanlig för att smaka om det blev skillnad.
Och faktiskt så blev den utbankade biffen mycket mörare.
Så istället för 189kr/kg så blev det 99kr/kg.
 
testa detta!