Jag måste erkänna att jag har aldrig varit ett fan av lammkött. Har alltid tyckt det smakat konstigt och blivit rätt segt. Men jag misstänker nu att jag valt dåligt kvalité på köttet.
Vi hade extrapris på lamminnerfilé på jobbet till nyår och jag köpte hem för att testa igen.
Gjorde en liten marinad bestående av olivolja, pressad vitlök, färsk rosmarin och lite timjan. Lät filéerna ligga och dra sig i den i ca 2 timmar.
Under tiden gjorde jag min krämiga potatisgratäng. Fast jag använde även ädelost denna gång.
GRATÄNGEN:
Koka ihop grädde, salt, peppar och vitlök i en kastrull. Red av lite när det kokat upp så konsistensen blir krämig. Dra åt sidan.
Skiva potatis tunt. Varva skivad potatis med riven ost och lite smulad ädelost i en form.
Slå sist på gräddkoket och toppa med mer riven ost. Ställ in i ugnen 200grader tills potatisen blivit mjuk.
Bäst smak får du om du gör gratängen dagen före du ska äta den eller flera timmar innan så den får "stanna till" och dra åt sig alla smaker.
TIPS! Vid uppläggningen, använd ett glas som på bilden och tryck ut fina rundlar. =)
LAMMET:
Helstek eller grilla filén så som du vill ha den.
Bäst är att försöka få den rosa
SÅSEN:
Jag gjorde en enkel "brunsås".
Fräste lök i smör, slog på grädde, kalvfond och soya och lät koka ihop.
Redde av den på slutet så såsen blev tjockare.
TILLBEHÖR:
Jag rostade färsk palsternacka i olivolja, salt, peppar i ugnen
Lycka till!