saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Kyckling i limesås

Kategori: kyckling

 
Galet god kycklingrätt. Känns väldigt fräsch och frisk tack vare limen.
Servera till färsk pasta, ris eller till nån grönsak.
 
 
Tärna kycklingen och lägg i en bunke.
Riv skalet av limen(undvik det vita) och pressa i limejuicen.
Snåla inte med limen. Jag tog 5 lime till ca 1kg kycklingfilé.
Låt marinera i minst 2-3 timmar, helst över natten.
 
Plocka bort limebitarna och stek kycklingen med vätskan tills kycklingen är klar.
Slå på grädde och red ev. av lite om du vill ha en tjockare sås.
Du kan även blanda ner ädelost i såsen.
 
Detta recept passar även till fläskfilé.

Lammfilé m ädelostgratäng

Kategori: Lamm

 
Jag måste erkänna att jag har aldrig varit ett fan av lammkött. Har alltid tyckt det smakat konstigt och blivit rätt segt. Men jag misstänker nu att jag valt dåligt kvalité på köttet.
Vi hade extrapris på lamminnerfilé på jobbet till nyår och jag köpte hem för att testa igen.
Gjorde en liten marinad bestående av olivolja, pressad vitlök, färsk rosmarin och lite timjan. Lät filéerna ligga och dra sig i den i ca 2 timmar.
Under tiden gjorde jag min krämiga potatisgratäng. Fast jag använde även ädelost denna gång.
 
GRATÄNGEN:
Koka ihop grädde, salt, peppar och vitlök i en kastrull. Red av lite när det kokat upp så konsistensen blir krämig. Dra åt sidan.
Skiva potatis tunt. Varva skivad potatis med riven ost och lite smulad ädelost i en form.
Slå sist på gräddkoket och toppa med mer riven ost. Ställ in i ugnen 200grader tills potatisen blivit mjuk.
Bäst smak får du om du gör gratängen dagen före du ska äta den eller flera timmar innan så den får "stanna till" och dra åt sig alla smaker.
TIPS! Vid uppläggningen, använd ett glas som på bilden och tryck ut fina rundlar. =)
 
LAMMET:
Helstek eller grilla filén så som du vill ha den.
Bäst är att försöka få den rosa
 
SÅSEN:
Jag gjorde en enkel "brunsås".
Fräste lök i smör, slog på grädde, kalvfond och soya och lät koka ihop.
Redde av den på slutet så såsen blev tjockare.
 
TILLBEHÖR:
Jag rostade färsk palsternacka i olivolja, salt, peppar i ugnen
 
Lycka till!
 

GOD kokt potatis

Kategori: tips och trix

 
Ett enkelt knep för att få god, kokt potatis är att salta vattnet ordentligt.
Det ska smaka saltvatten, nästan så man tycker att det blivit för mycket. DÅ blir den kokta potatisen perfekt i smaken.
Både min sambo och min dotter har flera gånger påpekat att det var en ovanligt god potatis jag får till.
Så mycket salt i vattnet är knepet

Ostbricka

Kategori: På mitt jobb

 
Ostbricka är alltid gott till nyår!

Enkla oststänger

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Köp färdig smördeg på rulle.
Skär remsor och tvinna dom lite.
Lägg på bakplåtsklädd plåt. Pensla uppvispat ägg på.
Salta och peppra, använd gärna flingsalt. Strö lite lagrad riven ost på varje remsa.
Ädelost är också jättegott!!
Grädda mitt i ugnen 200 grader tills dom fluffat upp sig och fått fin färr.
Perfekt till plockbrickan. Tips: Vira lufttorkad skinka runt. =)

Gjorde en presentkorg

Kategori: På mitt jobb

 
 
En arbetskamrats mor fyllde år idag och jag fixade ihop en litn delikatesskorg till henne.
Hoppas hon blev nöjd. =)

Jobbets annons

Kategori: På mitt jobb

 
Vår annons på jobbet julveckan.
Samt mina kära arbetskamrater i delin (jag längst upp till vänster)

Ursäkta

Kategori: Allmänt

Har så mycket att tänka på just nu på jobbet så jag hinner inte blogga för tillfället.
Men jag lovar att återkomma med fler smarriga recept!