saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Kantarellpaj m ädelostlax

Kategori: Allmänt

 
Lägger upp en inspirationsbild. =)
 

Dubbelpanerad färsk rödspättafilé

Kategori: Fisk

 
Detta är ju så gott att man svimmar.
Köp färsk rödspättafilé. Räkna med 150g/person.
Ställ fram 3 tallrikar på diskbänken varav en lite djupare.
På den första tallriken har du vanligt vetemjöl. Den andra har du uppvispat ägg(i den djupare tallriken). Och i den tredje ska det vara ströbröd.
Vänd firren först i vetemjöl, sen ägg och sist ströbröd. Smörstek sen när smöret tystnat och blivit gyllenbrunt.
Lägger du i fisken för tidigt så suger paneringen upp onödigt mycket fett.
 
Servera med kokt potatis, citronklyfta  och kanske en kall dillsås eller remouladsås.
 
Enkelt och tokgott
 
 

Frasig, snabb, enkel kantarellpaj

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Snart är det kräftpremiär.
Och jag bara älskar att ha paj plus kantareller till kräftorna. Och gärna ihop.
Att göra en vanlig pajdeg är verkligen inte svårt. Men ibland har man ingen lust att hålla på och kleta, knåda och kavla.
Så jag testade att göra en paj med smördeg på rulle(färsk).
Sparade mycket disk, irritation och framförallt TID. Samt att pajen blev riktigt frasig och god. Testa detta!
 
Jag började med att smörsteka kantareller. Hur mycket man tar är upp till var och en. Men räkna kanske 4 dl ostekta.
Köp färdig smördeg på rulle och tryck ut den i en pajform. Eftersom formen är rund och smördegen är rektangulär så får man trixa lite. Och personligen tycker jag inte att det gör nått om pajen ser lite "skev" ut. Ser mycket trevligare ut.
Lägg de stekta kantarellerna i botten på smördegen. Spara några till garnering.
Vispa ihop 3 dl ägg med 3 dl grädde. Smaksätt med lite salt, ev en pressad vitlöksklyfta och peppar.
Riv 200g smakrik ost tex prästost eller västerbotten. Häll äggblandingen i pajformen och strö över osten.
 
Gädda i 200 gradig ugn i ca 25 min. Pajen ska få fin färg och "stanna" när man skakar lite lätt på den.
Garnera med de sparade kantarellerna och ev finhackade örter. Jag tog gräslök på bilden.
 
Jättegod paj till kräftorna men även till charkprodukter som lufttorkad skinka, fänkålssalami etc.