saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Ordet "fläskytterfilé"

Kategori: tips och trix

Nu för tiden så svänger sig butikerna med benämningen "fläskytterfilé" som låter väldigt flådigt och dyrt.
Folk misstolkar detta och tror att i och med att dom hör ordet filé så är det likadant som fläskfilé.
 
Men i själva verket är fläskytterfilén en hel, benfri fläskkotlett man delat längst med. Hänger ni med? Då ser den ju ut som en filé.
 
Ytterfilén, eller den delade kotlettraden är ju lite hårdare i köttet än fläskfilén och blir inte lika bra om man hade tänkt sig att byta ut fläskfilén mot ytterfilén i sitt recept. Don´t do it.
 
Ville bara påpekade detta så ni är uppmärksamma om det tex ligger en bit hel kotlettrad för...59kr/kg i köttdisken och sedan lite längre bort så ligger det en fläskytterfilé för ...89kr/kg.
Köp den hela kotlettraden och dela den längst med själv så har du fixat dig egna ytterfilé själv.
 
Pssst: Förr i tid´n kallades för fläskhare(ni kanske minns att era föräldrar nämde det?)

Kommentarer

  • Marika säger:

    Tack för det! Hade ingen aning :-)

    2012-10-28 | 23:52:42

Kommentera inlägget här: