Jag brukar göra likadant varje gång jag gör en vanlig köttfärssås.
Jag fräser först finhackad gul lök sen så kör jag ner köttfärsen.
Rör runt så det inte blir klumpar. När färsen har fått färg så häller jag på krossade tomater, pressar i färsk vitlök, tillsätter lite kalvfond, lite chilisås och peppar. Sen får det där stå och koka ihop i ca 30 min.
Efter det så tillsätter jag grädde, smakar av, kanske tillsätter mer salt.
Kokar upp igen. Klart!
På denna bild så gjorde jag en tacovariant. Tillsatte vanlig tacokrydda.
Kokade fullkornspasta på sidan av.
Sen så vände jag ner pastan i den färdiga såsen.
Och ett hett tips är att riva parmesanost innan servering.
Låt ströbröd och lite vatten stå och svälla tillsammans i 5 min. Blanda färsen med ägg(ca 1 ägg per kg färs), s.o.p, liiite kryddpeppar. Tar du för mycket kryddpeppar smakar det skit. Lite kalvfond och till sist ströbrödssmeten.
Rulla till fina så köttbullar och stek i riktigt smör. Skippa margarin. Smakar dåligt och är inte bra för dig.
Stek bullisarna klara och slå sen på grädde och smaka av. Vill du ha mer salt tillsätta kalvfond och lite soja
Jag diggar verkligen att helsteka köttbitar av olika slag i ugnen. SÅ himla smidigt med termometer så slipper man stå och passa.
Igår så hade jag köpt en liten hel fläskkarré. Plommonspäckade den.
Och för den som aldrig gjort det är det busenkelt. Skär hål med lång smal kniv från sidorna och peta in ordentligt med plommon. Gillar man inte plommon kan man späcka med finstrimlade soltorkade tomater och fetaost. DET blir också grymt gott. Lite Italian style liksom. =)
Sen är det bara att krydda karrén i rikligt med grillkrydda.
Nu brynte jag alla sidor i en het stekpanna innan för att få en krispig vacker yta. Men tycker man det blir för mycket jobb så går det jättebra att köra in den rå i ugnen direkt.
Lägg i ugnsform och sätt termometern i tjockaste delen. Sätt in i 175 gradig ugn till innertempen är mellan 75-80 grader. Ös lite av skyn som blivit över biten när du tagit ut den ur ugnen.
Jag köpte en hel kalvstek som jag kryddade med salt vitpeppar och lite grillkrydda.
Brynte steken så den fick fin färg på alla sidor i en stekpanna. Sen satt jag in en termometer i tjockaste delen och körde den till 65 grader. Vill man ha den mer rosa så tar man ut den tidigare.
Serverade med hasselbackspotatisar(jag brukar ha ost ovanpå), svamp, grillad tomat och smörstekta rödlökar i knippen. Tyckte dom var mycket sötare och godare än vanlig röd lök som kan bli lite stark i smaken.
Har jobbat som både kock och kallskänka i mina yngre dar. Men nu jobbar jag i en delikatessdisk vilket passar mig perfekt.
Jag älskar att laga mat och delar gärna med mig av tips och trix så att andra får njuta av fantastiskt käk!
Min matlagning är okomplicerad och jag gör mycket på en höft. Hatar att läsa recept så jag testar mig fram istället. Det kommer därför inte vara några mått på saker i denna blogg utan man får höfta och göra lite efter eget tycke.
Smaklig Spis!