saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Fullkornpasta med köttfärssås

Kategori: Vardagskäk

 
Jag brukar göra likadant varje gång jag gör en vanlig köttfärssås.
Jag fräser först finhackad gul lök sen så kör jag ner köttfärsen.
Rör runt så det inte blir klumpar. När färsen har fått färg så häller jag på krossade tomater, pressar i färsk vitlök, tillsätter lite kalvfond, lite chilisås och peppar. Sen får det där stå och koka ihop i ca 30 min.
Efter det så tillsätter jag grädde, smakar av, kanske tillsätter mer salt.
Kokar upp igen. Klart!
 
På denna bild så gjorde jag en tacovariant. Tillsatte vanlig tacokrydda.
Kokade fullkornspasta på sidan av.
Sen så vände jag ner pastan i den färdiga såsen.
Och ett  hett tips är att riva parmesanost innan servering.
=)
 
 
 

Mina hemgjorda köttbullar

Kategori: Allmänt

 
 
a
 
 
 
 
Låt ströbröd och lite vatten stå och svälla tillsammans i 5 min. Blanda färsen med ägg(ca 1 ägg per kg färs), s.o.p, liiite kryddpeppar. Tar du för mycket kryddpeppar smakar det skit. Lite kalvfond och till sist ströbrödssmeten.
Rulla till fina så köttbullar och stek i riktigt smör. Skippa margarin. Smakar dåligt och är inte bra för dig.
Stek bullisarna klara och slå sen på grädde och smaka av. Vill du ha mer salt tillsätta kalvfond och lite soja
 
 
 
 
 
 
 

Provsmakare

Kategori: Allmänt

 
 
Fick en liten burk av kollegan Ulla idag.
Hon har många järn i elden den kvinnan.
Håll utkik i butikerna efter kompotter, marmelader, safter, glögg osv med etiketten "Mitt skafferi".
 
Idag fick jag vara provsmakare på en ny produkt. Hon ville ha råd till vad den kan användas till och vad man kan kalla den.
Sånt här tycker jag är jätteroligt! Att få utbyta idéer med varandra. Vissa saker som andra tycker kanske man inte alls tänkt på själv.
 
Testade i alla fall denna släta kompott med en bit brie.
Och det blev en hit!
 
Kan även tänka mig att varm sån med vaniljglass blir tokgott!

Helsteka i ugnen

Kategori: Kött

 
Jag diggar verkligen att helsteka köttbitar av olika slag i ugnen. SÅ himla smidigt med termometer så slipper man stå och passa.
Igår så hade jag köpt en liten hel fläskkarré. Plommonspäckade den.
Och för den som aldrig gjort det är det busenkelt. Skär hål med lång smal kniv från sidorna och peta in ordentligt med plommon. Gillar man inte plommon kan man späcka med finstrimlade soltorkade tomater och fetaost. DET blir också grymt gott. Lite Italian style liksom. =)
 
Sen är det bara att krydda karrén i rikligt med grillkrydda.
Nu brynte jag alla sidor i en het stekpanna innan för att få en krispig vacker yta. Men tycker man det blir för mycket jobb så går det jättebra att köra in den rå i ugnen direkt.
 
Lägg i ugnsform och sätt termometern i tjockaste delen. Sätt in i 175 gradig ugn till innertempen är mellan 75-80 grader. Ös lite av skyn som blivit över biten när du tagit ut den ur ugnen.
Kan serveras både varm och kall.
 

På mitt jobb idag.

Kategori: Allmänt

 
Härliga skaldjurstider. Rökta räkor, färska räkor, krabba , kräftor....=)
 
 
Torsdagar är den bästa dagen att handla färsk fisk och skaldjur i butik.
 
 
 
Gillar när man hinner få till diskarna så här välfyllda.
Älskar att bygga upp fiskdisken så den ska se inbjudande ut
 

Kalvstek m whiskeysås

Kategori: Kött

 
Jag köpte en hel kalvstek som jag kryddade med salt vitpeppar och lite grillkrydda.
Brynte steken så den fick fin färg på alla sidor i en stekpanna. Sen satt jag in en termometer i tjockaste delen och körde den till 65 grader. Vill man ha den mer rosa så tar man ut den tidigare.
Serverade med hasselbackspotatisar(jag brukar ha ost ovanpå), svamp, grillad tomat och smörstekta rödlökar i knippen. Tyckte dom var mycket sötare och godare än vanlig röd lök som kan bli lite stark i smaken.
Köpte färdig whiskeysås.
 
Mums!
 
 

Quesadilla

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Så jäkla smidigt!
Tag 2 mjuka tortillabröd. På ena brödet lägger man fyllningen.
Fyll med nått gott. Man kan göra både helt veg eller som jag gjorde här:
Tacofärs, lök, paprika mosad fetaost.
Avsluta med riven ost eller ostskivor som "limmar" ihop bröden.
Lägg det andra tortillabrödet ovanpå.
Värm en stekpanna. Använd lite olja och stek först ena sidan tills fyllningen "limmat" ihop sig.
Vänd sen och stek på andra sidan.
Kör inte för het panna för då blir dom lätt svart(som på bilden haha).
 
Skär upp i bra plockbitar
Blir frasig utsida och krämig insida! =)
 
 

Älskade taco

Kategori: Allmänt

 

Kantarellostfylld lax

Kategori: Fisk

 
Jag var lat och köpte 4 pack frysta laxfiléer som jag tinade upp.
Gjorde en skåra i mitten och fyllde med kantarellost. Saltade och pepprade och la i en ugnsform.
Värmde upp ugnen till 200 grader och satte timern på 7 min. När klockan ringde tog jag ut formen och strösslade casewnötter ovanpå.
Sen körde jag firren i ca 7 min till. Alla ugnar är olika så skär ett snitt i laxen och kolla. =)
Till laxen serverade jag pressad potatis och avocadohalvor som jag saltat lätt. Fräste lite lök och paprika men det kan man hoppa över.
Enkelt och jättegott
 

Barnsligt gott

Kategori: Allmänt

 
Ibland är ost, skinka, gurka, krutonger och saltnötter.....sååå gott bara.
Haha.
Gastronomi på hög nivå