saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Sommar-kombo

Kategori: Allmänt

 
Den eviga sommarkombon är fetaost och melon.
Modern, fräsch, lätt osv

Bakpotatis m kycklingröra

Kategori: kyckling

 
Det var hundra år sen jag åt bakad potatis med nån röra.
Men jag tog och bakade några pärer i ugnen i Lördags.
Till det gjorde jag en sagolikt god röra.
Hade grillad kyckling, röd lök, lite mango chutney, curry, peppa och keso.
Toppade med rostad lök.
 
Gött gött
 

Vegetariskt

Kategori: veggo

 
Ädelostfyllda championer i bakgrunden.
Nötpanerade kikärtsbiffar med paprikacreme fraiche och klyftpotatis

Ädelostfyllda svampar

Kategori: veggo

 
Ta bort stjälken från championen.
Nu gjorde jag en marinad med olivolja, soja vitlök, peppar som svamparna fick ligga och gotta sig i nån timme.
Sedan stekte jag dom på båda sidorna så det blev fin färg. Man kan även grilla.
Lägg i ädelost i gropen och ställ in i ugnen ca 10min eller tills osten är gyllengul.
Gör du det på grillen så använd locket och grilla tills osten smält.
Toppa med nötter och tomat.
 

Veggo biffar

Kategori: veggo

 
Dessa biffar går bra att grilla eller steka i stekpannan.
Till ca 8st:
1 förpackning kokta kikärtor
1gul lök
2 vitlöksklyftor
en halv burk mango chutney
chilipulver
200g cashewnötter
2dl ströbröd
 
Jag finhackade gul löken och fräste den tills den blev mjuk. Sen så pressade jag i vitlöken och rörde om.
Under tiden så fick kikärtorna rinna av.
Häll sedan i bönor, hälften av nötterna, salsan och chilin och rör om.
Häll sen allt i en matberedare och mixa så allt blir grovhackat. Rör ner ströbröd och smaka av.
Tillsätt ev salt, persilja eller nån annan god krydda.
 
Forma biffar. Grovhacka resten av nötterna och vänd biffarna i nöthacket.
Stek eller grilla tills du får fin färg på biffarna.
 
Eftersom biffarna blir ganska söta så var det gott med en creme fraiche till.
På bilden är det Arlas paprika/chili. Men även vitlökscreme går utmärkt.

Kycklingburgare

Kategori: kyckling

 
Idag gjorde jag galet goda kycklingburgare med bacon, mozzarella, persika, lök och tomat. Till den serverade jag ugnsrostade potatisar och creme fraiche med paprika/chili(arlas).
 
Kycklingen:
Gör en marinad med olja, pressad vitlök, grillkrydda, soja, örter. Låt kycklingen ligga och dra sig länge, helst ett dygn.
Grilla den färdig när kolet är GRÅ och perfekt.
Under tiden så hackar du lök, skivar tomat och mozzarella. Stek på baconen krispiga.
Grilla eller stek skivad persika
Potatisen:
Superenkelt gjorde jag. Lägg på en plåt. Ringla över olja, salt peppar
 
Smaklig Spis!

Grillpaket med lax

Kategori: Fisk

 
Gjorde supergoda foliepaket bestående av:
Ört/vitlöks rostade potatsklyftor lök, tomat, paprika och lax.
Till det hade jag gjort avocadocreme(avocado vitlök, lime salt peppar)

Plock på balkongen

Kategori: Allmänt

 
Eftersom det var så varmt och gött denna maj-dag så blev det en *trumvirvel* plockbricka efter jobbet.
 
 
Trevlig helg!
 

Min favoritfrukost

Kategori: Allmänt

 
Detta är min favoritfrukost.
En mjuk macka med ost, skinka gurka, tomat, gul paprika lite brie. Och till det ett glas tropiskt juise(hur fan stavas det??) , kokt ägg och en kopp kaffe som inte syns i bild

Förrättscocktails

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Gjorde två supersöta förrättsglas på jobbet idag.
I glaset till vänster har jag gjort en avocadocreme. Dvs mosat ihop mogen avocado med citronsaft. Viktigt att ha just citron eller limesaft i annars blir cremen brun direkt..
Sedan smaksatte jag moset med salt peppar, chili.
Klickade upp i glas och toppade med handskalade räkor och svart rom.
Och jag tycker att om man nu ska göra sig för att fixa en sån här trevlig liten förrätt så använd BRA räkor.
Antingen färska räkor du skalar själv eller åk in till mig på jobbet och köp färdighandskalade räkor på hink.
Det blir ju så mycket godare än dom här billiga, supersalta, konstiga kattmatsräkorna. *urk urk*.
Romen som man toppar med spelar ju ingen roll vilken färg den är. Välj vad du tycker blir snyggast.
Vill man vara extra super lyxig så köper man ju såklart fjolårets Kalixlöjrom. Men då får man hosta upp 1400kr/kg.
 
Förrätt nr2:
Pepparrotspanacotta med kallrökt lax.
Höll på att exprimentera lite här.
Slutade med att jag tog två grissini och stack ner. Men en kollega hade en jättebra idé om att ugnsrosta tunna skivor av ett ekologiskt bröd, skära stänger och stoppa ner. Ja känner att vi måste utveckla denna idé.
Men det blev helt okej ändå:
 
Panacottan. Lägg gelatinblad i blöt. Läs på förpackningen hur många du behöver till mängden vätska.
Koka ihop grädde, salt, peppar, pepparrot.
Krama ur gelatinbladen ordentligt från vattnet och rör ner i gräddblandningen.
Häll upp i glas och låt stelna några timmar.
Toppa med finhackad kallrökt lax.

Skaldjursbakelser

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Jag testade lite olika varianter på skaldjursbakelser på jobbet.
Personligen tycker jag den till vänster med dill på kanterna blev snyggast.
Dessa är ju otroligt enkla att göra hemma själv.
Som fyllning är ju klassisk skagen perfekt. Sen kan man göra en laxröra med varmrökt lax också så man får två lager.
Kladda majonäs/creme fraiche runt och rulla i hackad färsk dill.
Toppa med räkor och grönt
 
 

På jobbet imorse

Kategori: Allmänt

 
Peppad faktiskt.
Hade många bra idéer på G

Salamichips

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Köpte vitlökssalami i färdig förpackning.
Men sen då jag öppnade så upptäckte jag att skivorna var lite väl tjocka för min smak.
Så då lade jag ut dom på bakplåtspappersklädd  plåt och körde dom i ugnen 225 grader ca...10 min.
Tills dom blir krispiga, man får känna sig fram.
 
Det blir jättegott!

Plock på balkongen min. =)))

Kategori: Allmänt

 
Blev  en liten plockbricka ute på ballan idag.
Från vänster: gorgonzolasalami, ugnsrostade vitlökssalami brieost med druvor, tomat/mozzasallad, samt serranoskinka.

Kycklingspett

Kategori: kyckling

 
Marinerade kycklingbitar i pressad vitlök, egenodlad timjan, en massa citron, lite grillkrydda peppar och chili.
Lät det dra i 3 timmar. Sen så gjorde jag spett och grillade dom i ugnen eftersom vädret svek mig idag.
 
Till det så serverade jag hemmagjort tzatziki

Mer timjan

Kategori: Allmänt

 
Fick timjanplantor från jobbet för några veckor sen som dom skulle slänga.
Vattnade upp dom och ställde ut dom på balkongen.
Doftar ljuvligt och är perfekt att klippa och ha i maten.

Odla egna örter!

Kategori: Allmänt

 
Jag har egentligen ingen koll på hur man ska odla, utan jag gör lite på känn.
Testade iår att sätta lite timjanfrön och persiljefrön(bakgrunden).
Och det tar sig som mordbrännarn sa.
Nu kan jag börja klippa lite till min matlagning. Och det växer ut igen.
T.o.m min karl som själv säger att han inte känner skillnad på kryddor i burk och färska örter sa att den där timjan jättegott! DET är bra betyg det!
 
Så stick iväg på Plantagen eller liknande och köp dig en fröpåse!
Doftar underbart i köket och blir supergott i matlagningen

Äntligen! Ljustorpstomater!

Kategori: Allmänt

 
Har ni chansen att få smaka tomater från Tomat-Ås i Lagfors/Ljustorp så gör´t.
Dessa guldklipar smakar som sammet i munnen vill jag lova.
 
 

Lördagsplock

Kategori: Allmänt