Hösten är här. Varför inte göra en trevlig höstgryta som sprider ljuvliga dofter i hemmet?
En enkel men otroligt god variant har jag gjort här. Bryn grytbitar av nötkött i smör. Lättast är att bryna direkt i den stora gryta du ska koka i. Tillsätt sen grovhackad morot,kålrot och gul lök. Fyll upp med vatten i din gryta och lägg ner: lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, buljongtärningar. Koka upp och dra sedan ner värmen så det står och småputtrar. Tiden beror på vilken styckningsdetalj du valt. Högrev tex behöver ca 2 timmar på sig för att bli supermört. Smaka dig fram under tiden! När köttet är mört så kontrollera om du vill ha mer salt, peppar. Om man vill kan kan reda av grytan för att få den lite tjockare. Går även att tillsätta grädde om man vill ha den krämig. Trevlig Spis!
Degen: blanda ihop: 3dl mjöl,125 g smör och 3 msk vatten. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och ställ kallt i en timme.
Fyllning: Här kan man ta vad man gillar. Väljer du att ha svamp i så stek den först så försvinner vätskan.
På bilden tog jag färdig köttfärsås, lök, vitlök, paprika, brieost, mögelost. Gör en äggstanning. Till en pajform blir det ca 2 stora ägg och 3 dl mjölk eller grädde som man blandar ihop och häller i formen. Avsluta med ost.
Grädda i ugnen 200 grader tills fyllningen "stannat"om man knuffar lite på formen. Ca 40 min?
Låt den stå och dra innan serveringen.
Bäst är att göra pajen dagen innan så alla smaker har gosat ihop sig och sedan värma upp den i ugnen innan servering.
Släng ett fryst paket med antingen renskav, viltskav eller hjortskav i en varm stekpanna med en klick smör i.
Rör runt tills det blir strimlor av köttet. Lägg i lite hackad lök, lingon, grädde, kalvfond, soja och ev finhackade morötter för att dryga ut. Låt puttra ihop 10 min.
Om man har tacofärs eller vanlig köttfärssås över så kan man göra denna enkla men supergoda gratäng.
Börja med ett lager färs i botten på en ugnsform. Varva sen med skivad rå potatis och riven ost. Ungefär som du gör lasagne. Avsluta med potatis och riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 35-40 min.
Känn med en sticka om potatisen är mjuk.
Godast är att servera denna rätt dagen efter så alla smaker har fått dragit till sig.
Sen tog jag 3 st färsta lime till en kycklingpåse 1kg.
1 st Kvibille Gräddädel. Ta Gräddädel, dom andra smakar inte lika bra enligt mig.
Och sen grädde måste man ha.
Skär kycklingen som du vill ha det. Jag gjorde vanliga bitar som man kan tänka sig funka i en pastasås.
Ta limen och knåda den innan du river. Går lättare då.
Riv det gröna och försök undvika att komma ner till det vita.
Dela limen i typ 4 klyftor och pressa ner limejuichen i kycklingen. Lägg ner klyftorna.
Marinera i minst en timme
Ta bort limeklyftorna. Värm en stekpanna riktigt het. Lägg i riktigt smör och låt det bli gyllenbrunt. Häll i kycklingen med den saft som bildats i pannan.
Sänk till 3-4 på spisen och låt det koka ihop till kycklingen blir klar.
Slå sedan på grädde. Anpassa hur mycket sås DU vill ha.
Kör sen ner hela mögelosten. Rör om till osten smält ordentligt.
Om du tycker din sås blivit för rinnig för din smak så red av den.
Men vänta med att reda av tills all ost smält ner. Den brukar nämligen göra såsen lite tjockare.
Servera denna ljuvliga limedoftande ädelostkyckling med pasta.
Detta recept funkar även på t.ex fläskfilé strimlad kotlett osv.
Jag har köpt en jättebra bok om KÖTT som Håkan Fällman(på bilden) skrivet.
Många bra tips får man.
Ett av de bästa tipsen är som han visar på bilden.
Ett enkelt sätt att se om köttet har riktigt bra kvalité är att om man har möjlighet att hålla upp tex biffraden eller entrecoten så här.
En köttbit som den till vänster är nästan omöjlig att få bra.
Men den biten till höger är riktigt bra.
Märker det på jobbet också. Är det svårt att skära skivor av tex biffen för den känns sladdrig och "lös" så blir resultatet inte bra heller i stekpannan.
Bästa bitarna ska vara fasta, hårda, helst lite mörka.
Håll utkik i realådorna i butiken. Där finns oftast de bästa bitarna. =)
Har jobbat som både kock och kallskänka i mina yngre dar. Men nu jobbar jag i en delikatessdisk vilket passar mig perfekt.
Jag älskar att laga mat och delar gärna med mig av tips och trix så att andra får njuta av fantastiskt käk!
Min matlagning är okomplicerad och jag gör mycket på en höft. Hatar att läsa recept så jag testar mig fram istället. Det kommer därför inte vara några mått på saker i denna blogg utan man får höfta och göra lite efter eget tycke.
Smaklig Spis!