Nudlarna: Börja med att fräsa gul eller rödlök och paprika tills dom blir mjuka. Pressa ner 2 vitlöksklyfor i SLUTET.Ha inte i vitlöken från början, den har en tendens att brännas vid. Koka samtidigt äggnudlar(mycket godare än vanliga nudlar).
När nudlarna är klara så häll av vattnet och blanda samman lök/paprikafräset med nudlarna. Jag hällde på lite lite vatten i stekpannan efter jag stekt löken/paprika och vipsade upp det gojsiga i botten, sen slog jag den vätskan över nudlarna.
Häll i lite soya, oysterssås eller fisksås(finns på thaihyllan i butikena).
Kycklingen: Jag köpte frysta billiga innerfiléer och tinade upp dom. Sen marinerade jag kycklingen några timmar i soya, curry, peppar, teriakysås.
Jag blandade vispad grädde med den där enkla chokladsåsen(finns under desserter). Delade mina petit chourer och fyllde med chokladgrädden. Ringlade över chokladsåsen och pudrade florsocker över.
Petit chour är ett klassiskt fransk bakverk. Ibland kallas degen för branddeg på svenska.
Jag var kung i kockskolan på att göra dessa läckra små bakverk. Nu har jag inte gjort dom sen jag gick i skolan och det var väl 11 år sen. Men jag fick ett ryck och ville testa om jag fortfarande kunde göra dom.
Och dom blev faktiskt riktigt goda.
Det som är bra med dessa "småbröd" eller vad man ska kalla dom är att dom är perfekt som förrätt men även som efterrätt. Jag tänkte visa en förrätt/mingelmats variant men det går även att fylla dom med tex vaniljkräm och ringla chokladsås över och då brukar dom kallas: profiteroles. Och DET är en dröm i munnen vill jag lova.
Spritsar man degen avlång och fyller med glasyr kallas bakverket för éclair.
Men nu ska jag visa hur jag gjorde mina.
Receptet:
ca 20 st
2 dl vatten
50g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Börja med att koka upp smöret med vattnet.
Tillsätta sedan mjölet, lite i taget och rör kraftigt med tex en träsked. Nu tog jag en visp i början för att få bort klumparna. Ha kastrullen på sidan av den varma plattan hela tiden.Du ska röra kraftigt tills degen släpper från kanterna och botten. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt äggen ETT I TAGET och rör kraftigt!!
Ägg, fett oc mjöl ska blanda sig. OBS! Ge inte upp och tro att du misslyckats eftersom degen ser faktiskt helt förstörd ut när du börjar blanda i äggen. Men det går faktiskt ihop sig efter en stund. Här är en bild hur "jävligt" det ser ut:
Degen delar sig och man tror att man aldrig ska jobba ihop den igen. Men det går!
Rör hårt bara!
Klicka sen ut bollar eller klickar på en plåt med papper på.
Jag testade att rulla till bollar och sen att bara nypa degen till icket perfekta bollar och det blev mycket snyggare sen när de var gräddade än helt runda.
Grädda mitt i ugnen 200g i ca 20 min eller tills dom fått en gyllengul färg. OBS! Ge fan i att öppna luckan under tiden. Den ska vara stängd annars blir dom platta!!
Resultatet!
Här hade jag fyllt med en röktlax röra med pepparrot.
Och...såklart, vänta med att fylla dom tills petit chouerna är helt kalla.
Dessa snittar med kallrökt lax och pepparrotscreme är perfekt som mingeltilltugg, förrätt, smårätt osv osv.
Blanda ihop philadelfiaost med riven pepparrot(finns på tub). Finns även färskost som redan är smaksatt med pepparrot. Bred i botten på ett mjukt tunnbröd. Nu tog jag ett runt men det bästa är att ta ett rektangulärt så blir det fina kanter också. Tag sedanstrimlad kallrökt lax och nån sallad. Tec maché, eller babyspenat.
Rulla ihop hårt, plasta och ställ in i kylen en timme innan du skär upp dom så håller dom ihop.
Man kan ju ta tandpetare om dom inte vill hålla ihop
Idag gjorde jag feta och soltorkad tomatfylld kycklingfilé.Jag började med att marinera kycklingen ca 2-3 timmar i en marinad bestående av färsk pressad vitlök, chili, timjan, grillkrydda och lite olja.
Sedan förstekte jag filéerna utan fyllningen nån minut på varje sida.
Efter det så skar jag ett snitt i varje och fyllde på ordentligt med fetaost och strimlade soltorkade tomater. Jag använde tandpetare för att hålla ihop allt.
Vi har fått en en halvläskig ost på jobbet. Den heter MIMOLETTE och är en fransk hård delikatessost.
Men det speciella med den är att utanpå ligger det nått som kallas OR. Och det är små levande kvalster.
Så kikar man med mikroskop på osten så rör det sig!! Hahahaha!
Vi måste vara försiktig när vi hanterar denne ost. Det ska bytas knivar, handskar, skärbrädor efter vi skurit klart så det här "Or´et" inte smittar vidare till andra ostar.
Coolt va?
Smaken då?
Ja den var faktiskt riktigt god, men dyr. Drygt 400kr/kg
Gjorde en favorittallrik med mina godaste salami/skinkor.
Längst fram i bild så ser ni först till vänster en italiensk salami som heter Magnifico. Luftig och otroligt fräsch att äta. Sen bredvid den så kommer min absoluta favorit då det gäller lufttorkad skinka. Det är Gourmegruppen som leverar denna skinka som heter "gårdprosciutto". Finns både orginal och rödvinssmak. Jag älskar orginalet. Har du möjlighet att få provsmaka denna i Din delikatessdisk så gör´t!
Ost. Japp! Ädelosten St Agur på en peppakaksbit är inte helt fel då det snart närmar sig juletider
Bredvid den så kommer en italienare till men denna gång med fänkålssmak.
Helt allvarligt folk! Passa på när ni har en manuell delikatess i er stad.
Be att få provsmaka, klämma och känna.
Kvalitén är så mycket bättre och smaken är underbar!
Har jobbat som både kock och kallskänka i mina yngre dar. Men nu jobbar jag i en delikatessdisk vilket passar mig perfekt.
Jag älskar att laga mat och delar gärna med mig av tips och trix så att andra får njuta av fantastiskt käk!
Min matlagning är okomplicerad och jag gör mycket på en höft. Hatar att läsa recept så jag testar mig fram istället. Det kommer därför inte vara några mått på saker i denna blogg utan man får höfta och göra lite efter eget tycke.
Smaklig Spis!