saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Baconlindade svampar

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Lägger upp detta tips trots att det är mitt ex´s pappas recept.
Men det är skitgott!
 
Ta färska championer och ta bort roten så det blir en urgröpning. Pula ner en valfri god ost. Feta eller nån ädelost är säkra kort!
Linda bacon runt och lägg skarven under svampen.
Kör i 200 grdig ugn i ca... 30 min?
Kolla så att baconet ser krispigt ut
 
Jättegott till bärsen eller som tillbehör till kött osv

Ädelostrutor

Kategori: ost

 
Tag färdig smördeg på rulle.
Strössla valfria nötter samt ädelost över.
Kör i 200 gradig ugn i ca 15 min eller tills degen fått fin färg.
Skär i rutor och servera med vindruvor!
Passar perfekt på ostbrickan vill jag lova. =)

Nudelwok med kyckling

Kategori: kyckling

 
Nudlarna: Börja med att fräsa gul eller rödlök och paprika tills dom blir mjuka. Pressa ner 2 vitlöksklyfor i SLUTET.Ha inte i vitlöken från början, den har en tendens att brännas vid. Koka samtidigt äggnudlar(mycket godare än vanliga nudlar).
När nudlarna är klara så häll av vattnet och blanda samman lök/paprikafräset med nudlarna. Jag hällde på lite lite vatten i stekpannan efter jag stekt löken/paprika och vipsade upp det gojsiga i botten, sen slog jag den vätskan över nudlarna.
Häll i lite soya, oysterssås eller fisksås(finns på thaihyllan i butikena).
 
Kycklingen: Jag köpte frysta billiga innerfiléer och tinade upp dom. Sen marinerade jag kycklingen några timmar i soya, curry, peppar, teriakysås.
Stekte kycklingn som vanligt sedan
 
Mycket gött!
 

Mer smörgåstårta

Kategori: På mitt jobb

 
Fasiken den är så god vår smörgåstårta vi har på jobbet.
Använd philadefiaost i fyllningen så blir det tokgott!
 

Gjorde två smörgåstårtor på jobbet idag

Kategori: På mitt jobb

 
En kund hade beställt smörgåstårta på jobbet

Äpplet faller inte långt...

Kategori: Allmänt

 
Dotra och jag dukade fram lite grejer till en spontan tapas.
Min tapas blev klassiskt med mozza, tomater, tapernade osv.
Gummans tapas blev kex(crostini), tomat och gurka.
 
Hon gillade att fixa ihop både min och hennes tapas.
Så ett tips är att duka upp en massa plock med ungarna och säg att "nu ska vi göra tapas".
Kidsen lär säkert fråga undrande "Vad är tapas???"
Då får du förklara din´version vad du tycker tapas är. =)
 
Sen är det bara att låta dom komponera som dom vill.

Lövbiff m rödlökssmör

Kategori: Kött

 
Detta smör är jättegott till en bit kött men funkar även bra till grillad/stekt lax tex.
 
Fräs finhackad rödlök i smör tills löken mjuknat. Pressa ner två vitlöksklyftor i slutet.
Låt lökfräset svalna och blanda med bregott, salt och peppar. Och ev. lite persilja.

Chokladgräddfyllda petit chouer

Kategori: Desserter

 
Jag blandade vispad grädde med den där enkla chokladsåsen(finns under desserter). Delade mina petit chourer och fyllde med chokladgrädden. Ringlade över chokladsåsen och pudrade florsocker över.
Jättegott till kaffet!

Enkel chokladsås till glassen!

Kategori: Desserter

 
Gjorde en galet god chokladsås till min efterrätt.
Väldigt lätt att göra och smakar fantastiskt ljummen till glassen!
Eller ta den avsvalnade chokladsåsen och rör i vispad grädde och servera till tex marängsvissen?
 
MUMS!
Receptet:
 
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 msk kakao
  • 1 msk sirap
  • 3 msk socker
  • 1 dl grädde

Så här gör du

  1. Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och sist grädde.
  2. Låt koka ihop och späd med lite vatten om det behövs.

Mina petit chouer

Kategori: Bakning

Petit chour är ett klassiskt fransk bakverk. Ibland kallas degen för branddeg på svenska.
Jag var kung i kockskolan på att göra dessa läckra små bakverk. Nu har jag inte gjort dom sen jag gick i skolan och det var väl 11 år sen. Men jag fick ett ryck och ville testa om jag fortfarande kunde göra dom.
Och dom blev faktiskt riktigt goda.
Det som är bra med dessa "småbröd" eller vad man ska kalla dom är att dom är perfekt som förrätt men även som efterrätt. Jag tänkte visa en förrätt/mingelmats variant men det går även att fylla dom med tex vaniljkräm och ringla chokladsås över och då brukar dom kallas: profiteroles. Och DET är en dröm i munnen vill jag lova.
Spritsar man degen avlång och fyller med glasyr kallas bakverket för éclair.
Men nu ska jag visa hur jag gjorde mina.
 
Receptet:
ca 20 st
2 dl vatten
50g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
 
Börja med att koka upp smöret med vattnet.
Tillsätta sedan mjölet, lite i taget och rör kraftigt med tex en träsked. Nu tog jag en visp i början för att få bort klumparna. Ha kastrullen på sidan av den varma plattan hela tiden.Du ska röra kraftigt tills degen släpper från kanterna och botten. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt äggen ETT I TAGET och rör kraftigt!!
Ägg, fett oc mjöl ska blanda sig. OBS! Ge inte upp och tro att du misslyckats eftersom degen ser faktiskt helt förstörd ut när du börjar blanda i äggen. Men det går faktiskt ihop sig efter en stund. Här är en bild hur "jävligt" det ser ut:
Degen delar sig och man tror att man aldrig ska jobba ihop den igen. Men det går!
Rör hårt bara!
Klicka sen ut bollar eller klickar på en plåt med papper på.
Jag testade att rulla till bollar och sen att bara nypa degen till icket perfekta bollar och det blev mycket snyggare sen när de var gräddade än helt runda.
Grädda mitt i ugnen 200g i ca 20 min eller tills dom fått en gyllengul färg. OBS! Ge fan i att öppna luckan under tiden. Den ska vara stängd annars blir dom platta!!
 
 
Resultatet!
Här hade jag fyllt med en röktlax röra med pepparrot.
Och...såklart, vänta med att fylla dom tills petit chouerna är helt kalla.
 
 

Hängmörad nötrulle

Kategori: Kött

 
Köpte hängmörad nötrulle på jobbet och rullade kanterna i svartpeppar och rosépeppar.
Oftast så brukar ju rullen vara lite knepig att få till. Men just den här hängmörade blev som en utskuren biff ungefär. Jättetrevlig.
Till den serverade jag min enkla potatiskaka, grönpepparsås och fräst lök/paprika. Toppade med lite granatäpple
 
Mumsfilibaba

Enkel potatiskaka

Kategori: Allmänt

 
Börja med att skiva potatis tunt tunt.Har man en mandolin är det perfekt!
Blanda potatis, vitlök, peppar, salt, örter(jag tog timjan och rosmarin) samt flytande smör i en bytta
 
 
För att garantera attpotatiskakan inte fastnar så lägg bakplåtspapper under.
Häll i potatisen och tryck ihop HÅRT
 
 
Hjälp till att trycka med handen så det blir pressat.
 
Ställ in i ugnen 200 grader i ca 30 min.Beror lite på hur mycket du gör och hur stor form du har.
Stick med en sticka för att känna.
 
Till denna kaka serverade jag stekt, hängmörad nötrulle, frästa grönsaker och grönpepparsås(bild finns under "kött" kategorin)
 
Lycka till!

Rökt lax snittar

Kategori: Förrätter/smårätter

 
Dessa snittar med kallrökt lax och pepparrotscreme är perfekt som mingeltilltugg, förrätt, smårätt osv osv.
 
Blanda ihop philadelfiaost med riven pepparrot(finns på tub). Finns även färskost som redan är smaksatt med pepparrot. Bred i botten på ett mjukt tunnbröd. Nu tog jag ett runt men det bästa är att ta ett rektangulärt så blir det fina kanter också. Tag sedanstrimlad kallrökt lax och nån sallad. Tec maché, eller babyspenat.
Rulla ihop hårt, plasta och ställ in i kylen en timme innan du skär upp dom så håller dom ihop.
Man kan ju ta tandpetare om dom inte vill hålla ihop
 
 

Kycklingrullader

Kategori: kyckling

 
Idag gjorde jag feta och soltorkad tomatfylld kycklingfilé.Jag började med att marinera kycklingen ca 2-3 timmar i en marinad bestående av färsk pressad vitlök, chili, timjan, grillkrydda och lite olja.
Sedan förstekte jag filéerna utan fyllningen nån minut på varje sida.
Efter det så skar jag ett snitt i varje och fyllde på ordentligt med fetaost och strimlade soltorkade tomater. Jag använde tandpetare för att hålla ihop allt.
 
In i ugnen 200 grader i ca 15 -20 min.
 

Gjorde räkbakelser idag

Kategori: Fisk

 
Idag svängde jag ihop några räkbakelser på jobbet.
Fyllningen är skagenröra. =)
Smarrigt va?

Regnbåge

Kategori: Fisk

Jag älskar ju att vara ute och fiska under våren/hösten.
Här hade jag fått 3 fina regnbågar som jag tog ur på plats.
 
Lättast och godast att tillaga hel fisk är att göra den så här i ugnen.
Fyll buken med färsk citron, en massa färsk dill, smör plus ev lök och vitlök om man vill.
Sedan kör man den i mitten av ugnen 175 grader. Ryck i ryggfenan för att känna om fisken är klar. Lossnar den=klart
 
 
Man kan ju såklart filéa fisken och steka den antingen i pannan eller i ugnen.
 

Creepy ost vi fått in

Kategori: ost

Vi har fått en en halvläskig ost på jobbet. Den heter MIMOLETTE och är en fransk hård delikatessost.
Men det speciella med den är att utanpå ligger det nått som kallas OR. Och det är små levande kvalster.
Så kikar man med mikroskop på osten så rör det sig!! Hahahaha!
Vi måste vara försiktig när vi hanterar denne ost. Det ska bytas knivar, handskar, skärbrädor efter vi skurit klart så det här "Or´et" inte smittar vidare till andra ostar.
 
Coolt va?
Smaken då?
Ja den var faktiskt riktigt god, men dyr. Drygt 400kr/kg

Stadig frukost

Kategori: Frukost

 
Blev en stadig frukost inför dagens jobbpass.
Knaperstekt bacon och tomat/mozarella

Med på radion idag

Kategori: På mitt jobb

Frulle

Kategori: Frukost

 
Jag gillar göra goda mackor med favoritpålägget, fixa te och koka ägg till frukost.
Sen slår jag på radion på låg volym i bakgrunden, tänder nått ljus och läser morgon tidningen.
Totalt avslappning vill jag lova

Lax med hummersås

Kategori: Fisk

 
Bjöd min mor på denna ljuvlig laxrätt idag.
I botten hade jag gul lök, tomater och paprika. Sedan lade jag skinnfria laxbitar ovanpå. Saltade, pepprade laxen.
Och på det hällde jag min hummersås: I runda slängar är det gul lök, vitlök, hummerfond, creme fraiche, vitt vin, grädde och 4 kg kärlek.
Rev på lite lagrad prästost. Har man råd med västerbottenost så go for it!
In i ugnen, 200 grader ca 30 min.
Ta ut låt vila och gosa till sig. Tag kräftstjärtar ovanpå. Klipp färsk dill över.
Det är en fördel om den får vila en kvar innan man serverar den, annars blir det för het

Chokladmoussedröm

Kategori: Desserter

 
Mor min kommer på besök idag och jag tänkte bjuda på chokladmousse med färska hallon till kaffet.
Fick ett enkelt men jättegott recept av Robin på jobbet.
2,5dl grädde, 100g mörk choklad, 2 äggulor, florsocker plus valfri smaksättning. ex: Baileys, cointreau, rivet apelsinskal.
 
Börja med att vispa grädde. Smält chokladen. Jag gjorde i vattenbad på spisen men man kan tydligen köra den i mikron också.
Om chokladen blivit för het låt svalna något. Rör ner äggulorna och ev smaksättning i chokladen.
Vänd sen ner 1/3 av grädden i choklad/äggblandningen.
Vänd sedan ner resten och smaka av med florsocker för önskad sötma.
 
Häll upp i trevliga glas. Riv lite choklad över(då tog jag vanlig marabou) och plutta på några färska hallon!
Pudra på lite florsocker som pricken över I´et

Blev mys ikväll

Kategori: Allmänt

 
Gjorde en favorittallrik med mina godaste salami/skinkor.
Längst fram i bild så ser ni först till vänster en italiensk salami som heter Magnifico. Luftig och otroligt fräsch att äta. Sen bredvid den så kommer min absoluta favorit då det gäller lufttorkad skinka. Det är Gourmegruppen som leverar denna skinka som heter "gårdprosciutto". Finns både orginal och rödvinssmak. Jag älskar orginalet. Har du möjlighet att få provsmaka denna i Din delikatessdisk så gör´t!
 
Ost. Japp! Ädelosten St Agur på en peppakaksbit är inte helt fel då det snart närmar sig juletider
Bredvid den så kommer en italienare till men denna gång med fänkålssmak.
 
Helt allvarligt folk! Passa på när ni har en manuell delikatess i er stad.
Be att få provsmaka, klämma och känna.
Kvalitén är så mycket bättre och smaken är underbar!
Priset är oftast inte så mycket dyrare

Bra grund till fisken

Kategori: tips och trix

 
Oftast då jag gör fisk i ugnen så brukar jag grunda med lök, paprika och tomat i botten.
Sen lägger jag valfri firre ovanpå och slår på antingen nån smaksatt creme fraiche eller en god sås.
Grönsakerna tillsammans med fisken släpper ifrån sig SÅ goda smaker i formen.
Prova. =)