saraskastrull.blogg.se

Smarrig mat på Mitt vis

Ädelostlax med nöttäcke

Kategori: Fisk

 
Detta måste vara en av mina favorit fiskrätter.
Jag hackade purjolök och tomater och la i botten på en ugnsform.
Sedan la jag portionsbitar av lax. Smulade Kvibille gräddädelost över.
Saltade pepprade och tog lite citronsaft över. Körde i 200 gradig ugn ca 10min sen så tog jag ut formen och strösslade grovhackade salta casewnötter över. Ta inte med dom på toppen från början då blir dom brända.
Kör klart i ca 5-10 min beroende på vilken ugn du har.
 
Servera med kokt potatis och dillsås.
Dillsåsen: Fräs finhackad sharlottenlök med dillkvistar i smör. Häll på vitt vin och buljong och koka ihop.
Slå sen på grädde och koka ytterligare ett par minuter. Red av så såsen blir tjockare
 
Klart!
 
 
Det blir ljuvligt gott kan jag lova!

Helstekt fläskkarré

Kategori: Kött

 
Krydda ordentligt med grillkrydda och svartpeppar runt.
Bryn först i het stekpanna så karrén får fin färg.
Kör sedan i 200 gradig ugn tills innertempen är 81 grader

Kött!

Kategori: Kött

 
Ibland kan jag tycka mig gubbe är för go.
Han hatar att laga mat.
Men nu har han kommit på den brillianta idén att om han köper det han är sugen på och jag (som älskar att laga mat) tillagar det.
Fasiken det passar mig perfekt! Jag får exprimentera lite och han står för kostnaden.
Som idag, han blev sugen (jag citerar) "på en jäkla massa kött. Stekar...och KÖTT".
Så då har han köpt en rostbiffstek som ni ser till vänster och sen en fläskkarré.
Rostbiffen har jag marinerat med grillkrydda vitlök, peppar och lingonsalt som jag fick ett prov från min kollega Ulla.
Karrén blev marinerad i vanlig grillkrydda bara.
Tillagade dom i ugnen.
Rostbiffen: innertemp: 55-60 grader. Karrén: 82
 
Så nu har lillgubben min kött så han storknar

Men gudars, testa detta!

Kategori: ost

Ska avnjuta detta ikväll.  Fick testa denna underbara kombination på vår ost/vin provar kväll i veckan. Kan varmt rekommendera detta till alla. Gorumetgruppen har otroligt mycket bra grejer så håll utkik i butikerna efter deras grejer. Dom har en underbar balsamvinäger med tranbärssmak. Finns även en med granatäpple (både är så goda att man gråter). Droppa några droppar sånt över en vitmögelost. Jag har valt delice d'argental en fransk creme fraichevitmögelost. Till denna ljuvliga ost så måste ni testa denna torra cider! Jag avskyr egentligen cider eftersom jag nog tyvärr bara smakat alla söta, sliskiga fanskapen. Men denna i kombo med osten blev en hit!
Boulard Cidre de Normandie heter cidern och kostar 49kr för en stor flaska.
Drygade ut brickan med en vanlig kvibille gräddädelost. Men kom på att den kanske inte passar med cidern. Men ta den andra osten med balsamicon och cidern en kväll med din älsking så är du hemma!
 

Underbar smakupplevelse!

Kategori: ost

Vi har haft ost och vinprovning på jobbet.
Och där smakade jag en otroligt grym kombination av en brieost från norins ost och en balsamvinäger från gourmegruppen.
Efter den kvällen var jag helt såld och dagen efter lät jag kunder på jobbet få smaka och uppleva denna explosion i munnen. Och ALLA som fick smaka fick samma leende på läpparna som jag fick. Och alla köpte den balsamvinägern.
 
Så här kommer brieosten:
delice d'argental heter den.
Och den är krämig, syrlig ibland rinnig.
 
Och nån av dessa två balsamvinäger passar jättebra till. Droppa några droppar över och NJUT!
 
 
Och dessa vinäger är otroligt användbara i tex sallader. Eller om man har en bit fetaost/melonbit plus några droppar dessa.
Marinera lite färska jordgubbar i några matskedar blir också supergott.
 
Jag rekomenderar verkligen alla att kosta på sig nån av dessa eller varför inte båda två?

Shepards pie på rester och pulvermos!

Kategori: Allmänt

 
Fasiken nu har jag suttit och kollat på en massa engelska kockprogram och blivit peppad på just shepards pie.
Ser ju så grymt gott ut!
Vi hade köttfärssås från gårdagen och tyvärr endast pulvermos hemma.
Men jag testade ändå att koka ihop ett mos på pulver. Kryddade på det extra med muskotnöt, vitlökspulver, peppar, och lingonsalt.
Smetade ut ett lager med köttfärssås i en ugnsform, ca...1-2 cm högt?
Eftersom jag inte hade en spritspåse så klickade jag runt moset längst kanten.
Rev över en lagrad ost på toppen och gratinerade tills allt fått fin färg.
Toppade sen med fetaost och färsk rosmarin.
 
Dundergott!
Har du tid så gör såklart hemmagjort mos

Spättarullader i ugnen

Kategori: Allmänt

 
Lägg strimlad purjolök och skivad tomat i botten på en ugnsform. Rulla ihop rödspättafiléer och lägg ovanpå.
Fräs finhackad gullök i en kastrullmed lite dillstjälkar. Slå på grädde, fiskfond och vitt vin. Koka upp och red av så det blir en krämig sås.
Slå såsen över fisken i ugnsformen. Riv över lite parmesan eller lagrad ost. Salta och peppra.
Ställ in i 200 gradig ugn ca 25min. Ta ut och låt stå och dra lite innan servering.
Kokt potatis till

Sparris!!

Kategori: Allmänt

 
Stekte sparris med flingsalt och rev sen över parmesan.
Sen så smörstekte jag rödlök tillsammans med lingonsalt som jag fick av en arbetskamrat.
Väldigt gott!

Kolla in detta!

Kategori: Allmänt

Min kära arbetskamrat Ulla håller på att pyssla med en massa.
Har fått smakat jättemycket gott från henne.
 
Så jag vill passa på att göra reklam för hennes hemsida: http://www.mittskafferi.se
 
Och ser ni produkter från mittskafferi så KÖP dessa. Allt är dögott, jag lovar!

Key lime pie utan ägg

Kategori: Desserter

 
Jag har länge gått och tänkt på att jag skulle göra en key lime pie.
Idag bestämde jag mig. Jag gick på affären utan lista och sååååklart, så glömde jag köpa ÄGG.
Men jag googlade runt lite och hittade en bra sida: http://bakemyday.se/
Och där hade han gjort en variant utan ägg som jag testade.

Key Lime Pie

Kexbotten

200 g digestivekex 100 g smör

Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i sex små formar eller en stor och förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.

Fyllning, Leila Lindholm

400 g sötad kondenserad mjölk 4 st äggulor 5 st limefrukter, skal och saft

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter.Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).

Fyllning, VEGAN (Uppdaterat receptet!)

6 st limefrukter, river skal och saft (bara det gröna! Får du med det vita så blir krämen bitter) 4 dl sojamjölk 2 dl strösocker 4 msk maizena

Blanda ihop maizena och strösocker i en skål. Koka upp sojamjölken tillsammans med limesaft och skal. Rör ner i maizena- och strösockerblandningen. Låt stå och dra i 15 minuter så att smaken från limeskalen kommer fram. Sila sedan bort limeskalet och fyll dina förgräddade pajskal med smeten. Låt pajerna grädda i ca 20-25 minuter minuter i 160 grader, något längre för en större paj. De ska fortfarande vara lite gungiga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna helt.

***********************************

 

Jag hade köpt kondenserad mjölk så jag tog det istället för sojamjölk. Minskade lite på sockret sen.

Vispade grädde till denna ljuvliga paj

Tomatsalsa

Kategori: veggo

Ett litet tips inför vårens/sommarens bjudningar, bufféer är att servera maten i olika formar, byttor, glas mm.
Här har jag gjort en tomatsalsa med koriander, vitlök, rödlök, paprika, salt peppar.
Och istället för att bara ställa fram en skål med en sked så tycker jag att det ser lite festligare ut om man häller upp i glas.
 

Matlådan till jobbet

Kategori: Allmänt

 
Stekte championer i smör, rivet limeskal och salt.
Blandade med bladpersilja, tomat och riven parmesan.
Blir bra grund till en matlåda.
Tänkte lägga dit lite lufttorkad skinka eller nått sen

Oxfilé inför helgen

Kategori: Allmänt

Nu har jag hittat fryst oxfilé från argentina på jobbet för 129kr/kg. Hahaha. Fan det lär ju säkert vara hästfilé.
Men gärna för mig, det är godare.
 
Sitter och fnular på vad jag ska göra med den. Vore jäkligt gott med helgrillad oxfilé.
Kanske ska ta och damma av grillen och köra på det i helgen.
Tillbehören då?
Tankarna går till sparris, vårlökar...Nått som känns lätt och fräscht.
 
Jag återkommer med vad det blir

Parmesankyckling i ugn

Kategori: kyckling

 
Ahh, ibland älskar jag mig själv för att jag vågar exprimentera olika saker.
Nu tog jag vanlig fryst kycklingfiléer och såklart tinade upp dessa.
Marinerade i en pressad vitlöksklyfta och smetade över pesto paprika(fanns en sån burk på pastahyllan).
Förstekte filéerna så det blev fin färg.
Sedan skar jag upp filéerna och la dom i en ugnsform. Smetade på mer pesto paprika creme och smulade över fetaost, jordnötter, lite creme fraiche och avslutade med riven parmesan.
Ställde in formen i ugnen och lät puttra i ca...oj 35 min?
Känn dig för.
 
Detta blev så galet gott!
Mixen med parmesan, fetan och peston gjorde inte bort sig kan jag säga!

Kärringen som lagar all mat:

Kategori: Allmänt

 
Japp, detta är då kvinntimret bakom all mat på denna blogg.
haha
Ursäkta knuten men det går bannemig inte att ha långt hår utsläppt när man donar i köket.
Jepp, this is me

Torskrygg m couscoussallad

Kategori: Fisk

 
Limemarinerade torskrygg sedan panerade jag den i panko(asiatisk ströbröd) och stekte den.
Serverade torsken med min couscoussallad och limeaioli

Limemarinerad torskfile

Kategori: Fisk

 
Riv skalet av lime och pressea över limejuicen över torskfiléerna.
Låt stå och dra minst 2-3 timmar.
Ta bort limeskalen och salta lite.
Vänd i pankoströbröd och stek gyllenbruna i riktigt smör

Att "byxa" fiskfiléer

Kategori: Fisk

 
Köpte fin norskodlad torsk från jobbet idag.
Kom och tänka på när jag stod och gjorde iordning den att det är många kunder som påpekar när dom köpt nån vit fiskfilé att "men det var ju så mycket ben i den, gick ju knappt att äta i gratängen".
 
Så nu ska jag ha en liten fiskskola.
De flesta vita fiskfiléer ser rätt lika ut om man ska dra alla över en kam.
Till vänster är filén i orört tillstånd. Sen måste man vända på den och skära bort benraden upptill ungefär halva firren. Känn dig fram.
På vita fiskfiléer så funkar det inte att ta en pincett och noppa bort benen, utan skär bort dom som jag visat på bilden.
Lika bra att skära bort benen innan tillagningen för man blir ju tokig när man väl sitter till bords och behöver peta bort benen, eller hur?

Min underbara couscoussallad

Kategori: veggo

 
Denna sallad är perfekt som veg. ensamrätt eller som tillbehör till tex grillat.
 
Börja med att koka couscous enligt förpackningen. Jag slängde i en kycklingbuljongtärning. Ta grönsaksbuljong om du vill ha den veggo.
Stek strimlad lök och paprika tillsammans på rätt hög värme. Rör ner det fräset i couscousen medans allt är varmt.
Hacka ruccola och bladpersilja fint och vänd ner.
Låt svalna något innan du rör ner fetaosten.
 
Jättegott!

Vaniljpannacotta m hallon

Kategori: Desserter

 
Åhh vad jag gillar pannacotta eftersom det är så enkelt att göra!
Koka upp grädde/mjölk med vaniljsocker(har du äkta vaniljstång så är det godare) samt socker. Smaka av hur söt DU vill ha det.Under tiden lägger du gelantinblad i kallt vatten. Jag tog 4 st till dessa glas.
När gräddblandningen kokat upp, dra ifrån värmen, krama ut gelantinbladen från allt vatten och blanda ner i grädden. Häll upp i fina glas och ställ i kylen ett par timmar.
Toppa med valfria bär.
Jag tog frysta hallon som jag tinade upp, smaksatte med socker och rivet limeskal

Köttfärspaj på dinkelmjöl

Kategori: Kött

 
Börja med att sno ihop degen eftersom den ska ligga och vila i kylen ett tag.
Blanda ihop 200g dinkelmjöl och 125g smör och 2 msk vatten. Plasta och ställ in i kylen ett tag.
Stek köttfärs med goda kryddor. Jag tog tacokrydda, vitlök, chili, lök och tillsatte lite krossade tomater.
Låt svalna något.
Blanda ihop 2 ägg och 2-3dl ägg(äggstanninga alltså) i en skål.
Kavla ut degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda 200g ca 10 min.
Häll sedan i köttfärsfräset + ev mer grönsaker, majs om du vill ha.
Häll på äggstanningen och toppa med valfri riven ost.
Kör i 200n gradig ugn tills pajen stannat till och fått fin färg. Ca...30-40 min?
 
Servera med krispig sallad och kanske nån kall sås. Rhode Island eller aioli

Man får trolla med knäna!

Kategori: tips och trix

 
Ibland blir jag bannemig imponerad över mig själv över vad jag lyckas trolla fram av ingenting.
Igår blev jag SÅ sugen på nått sött och gott.
Rotade runt i både kyl, frys och skafferi men det fanns ingenting.
Hittade några äpplen och fick idén smulpaj.
Man brukar ju oftast ha mjöl, smör och socker hemma så en smulpaj blev det.
Men sen fick jag ta mig en funderare på hur i tusan jag skulle få till en vaniljsås på bara vanlig mjölk.
Googlade lite och testade mig fram.
Och det gick(det blir ju såklart godare med riktig vaniljsås) att koka upp mjölk med vaniljsocker, vanligt socker och sedan reda av det.
 
Ja...Nöden har ingen lag.