Jag hackade purjolök och tomater och la i botten på en ugnsform.
Sedan la jag portionsbitar av lax. Smulade Kvibille gräddädelost över.
Saltade pepprade och tog lite citronsaft över. Körde i 200 gradig ugn ca 10min sen så tog jag ut formen och strösslade grovhackade salta casewnötter över. Ta inte med dom på toppen från början då blir dom brända.
Kör klart i ca 5-10 min beroende på vilken ugn du har.
Servera med kokt potatis och dillsås.
Dillsåsen: Fräs finhackad sharlottenlök med dillkvistar i smör. Häll på vitt vin och buljong och koka ihop.
Slå sen på grädde och koka ytterligare ett par minuter. Red av så såsen blir tjockare
Ska avnjuta detta ikväll. Fick testa denna underbara kombination på vår ost/vin provar kväll i veckan. Kan varmt rekommendera detta till alla. Gorumetgruppen har otroligt mycket bra grejer så håll utkik i butikerna efter deras grejer. Dom har en underbar balsamvinäger med tranbärssmak. Finns även en med granatäpple (både är så goda att man gråter). Droppa några droppar sånt över en vitmögelost. Jag har valt delice d'argental en fransk creme fraichevitmögelost. Till denna ljuvliga ost så måste ni testa denna torra cider! Jag avskyr egentligen cider eftersom jag nog tyvärr bara smakat alla söta, sliskiga fanskapen. Men denna i kombo med osten blev en hit! Boulard Cidre de Normandie heter cidern och kostar 49kr för en stor flaska. Drygade ut brickan med en vanlig kvibille gräddädelost. Men kom på att den kanske inte passar med cidern. Men ta den andra osten med balsamicon och cidern en kväll med din älsking så är du hemma!
Och där smakade jag en otroligt grym kombination av en brieost från norins ost och en balsamvinäger från gourmegruppen.
Efter den kvällen var jag helt såld och dagen efter lät jag kunder på jobbet få smaka och uppleva denna explosion i munnen. Och ALLA som fick smaka fick samma leende på läpparna som jag fick. Och alla köpte den balsamvinägern.
Så här kommer brieosten:
delice d'argental heter den.
Och den är krämig, syrlig ibland rinnig.
Och nån av dessa två balsamvinäger passar jättebra till. Droppa några droppar över och NJUT!
Och dessa vinäger är otroligt användbara i tex sallader. Eller om man har en bit fetaost/melonbit plus några droppar dessa.
Marinera lite färska jordgubbar i några matskedar blir också supergott.
Jag rekomenderar verkligen alla att kosta på sig nån av dessa eller varför inte båda två?
Och där hade han gjort en variant utan ägg som jag testade.
Key Lime Pie
Kexbotten
200 g digestivekex 100 g smör
Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i sex små formar eller en stor och förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.
Fyllning, Leila Lindholm
400 g sötad kondenserad mjölk 4 st äggulor 5 st limefrukter, skal och saft
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter.Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).
Fyllning, VEGAN (Uppdaterat receptet!)
6 st limefrukter, river skal och saft (bara det gröna! Får du med det vita så blir krämen bitter) 4 dl sojamjölk 2 dl strösocker 4 msk maizena
Blanda ihop maizena och strösocker i en skål. Koka upp sojamjölken tillsammans med limesaft och skal. Rör ner i maizena- och strösockerblandningen. Låt stå och dra i 15 minuter så att smaken från limeskalen kommer fram. Sila sedan bort limeskalet och fyll dina förgräddade pajskal med smeten. Låt pajerna grädda i ca 20-25 minuter minuter i 160 grader, något längre för en större paj. De ska fortfarande vara lite gungiga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna helt.
***********************************
Jag hade köpt kondenserad mjölk så jag tog det istället för sojamjölk. Minskade lite på sockret sen.
Ahh, ibland älskar jag mig själv för att jag vågar exprimentera olika saker.
Nu tog jag vanlig fryst kycklingfiléer och såklart tinade upp dessa.
Marinerade i en pressad vitlöksklyfta och smetade över pesto paprika(fanns en sån burk på pastahyllan).
Förstekte filéerna så det blev fin färg.
Sedan skar jag upp filéerna och la dom i en ugnsform. Smetade på mer pesto paprika creme och smulade över fetaost, jordnötter, lite creme fraiche och avslutade med riven parmesan.
Ställde in formen i ugnen och lät puttra i ca...oj 35 min?
Känn dig för.
Detta blev så galet gott!
Mixen med parmesan, fetan och peston gjorde inte bort sig kan jag säga!
Kom och tänka på när jag stod och gjorde iordning den att det är många kunder som påpekar när dom köpt nån vit fiskfilé att "men det var ju så mycket ben i den, gick ju knappt att äta i gratängen".
Så nu ska jag ha en liten fiskskola.
De flesta vita fiskfiléer ser rätt lika ut om man ska dra alla över en kam.
Till vänster är filén i orört tillstånd. Sen måste man vända på den och skära bort benraden upptill ungefär halva firren. Känn dig fram.
På vita fiskfiléer så funkar det inte att ta en pincett och noppa bort benen, utan skär bort dom som jag visat på bilden.
Lika bra att skära bort benen innan tillagningen för man blir ju tokig när man väl sitter till bords och behöver peta bort benen, eller hur?
Åhh vad jag gillar pannacotta eftersom det är så enkelt att göra!
Koka upp grädde/mjölk med vaniljsocker(har du äkta vaniljstång så är det godare) samt socker. Smaka av hur söt DU vill ha det.Under tiden lägger du gelantinblad i kallt vatten. Jag tog 4 st till dessa glas.
När gräddblandningen kokat upp, dra ifrån värmen, krama ut gelantinbladen från allt vatten och blanda ner i grädden. Häll upp i fina glas och ställ i kylen ett par timmar.
Toppa med valfria bär.
Jag tog frysta hallon som jag tinade upp, smaksatte med socker och rivet limeskal
Har jobbat som både kock och kallskänka i mina yngre dar. Men nu jobbar jag i en delikatessdisk vilket passar mig perfekt.
Jag älskar att laga mat och delar gärna med mig av tips och trix så att andra får njuta av fantastiskt käk!
Min matlagning är okomplicerad och jag gör mycket på en höft. Hatar att läsa recept så jag testar mig fram istället. Det kommer därför inte vara några mått på saker i denna blogg utan man får höfta och göra lite efter eget tycke.
Smaklig Spis!