Nu för tiden så svänger sig butikerna med benämningen "fläskytterfilé" som låter väldigt flådigt och dyrt.
Folk misstolkar detta och tror att i och med att dom hör ordet filé så är det likadant som fläskfilé.
Men i själva verket är fläskytterfilén en hel, benfri fläskkotlett man delat längst med. Hänger ni med? Då ser den ju ut som en filé.
Ytterfilén, eller den delade kotlettraden är ju lite hårdare i köttet än fläskfilén och blir inte lika bra om man hade tänkt sig att byta ut fläskfilén mot ytterfilén i sitt recept. Don´t do it.
Ville bara påpekade detta så ni är uppmärksamma om det tex ligger en bit hel kotlettrad för...59kr/kg i köttdisken och sedan lite längre bort så ligger det en fläskytterfilé för ...89kr/kg.
Köp den hela kotlettraden och dela den längst med själv så har du fixat dig egna ytterfilé själv.
Pssst: Förr i tid´n kallades för fläskhare(ni kanske minns att era föräldrar nämde det?)
Gör så här : Värm en kastrull med socker och sirap. ( det ska inte koka ! ) Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes. Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en form ( ca 20 * 30 cm ) Ställ in i kylskåpet , medan du smälter chokladen över ett vattenbad. Bred sedan chokladen över smeten. Och låt den stå kallt en timme innan du skär upp den i lagom stora bitar
Jag kan ju inte baka som bekant. Men jag testade att göra dessa små söta bakverk.
Jag gillar ju macaones(tror det stavas så). men dom är ju så svåra att få tll.
Detta är en variant . Smakar som kladdkaka ungefär.
Det enda som jag ändrade på i receptet eftersom den första plåten bara flöt ihop och blev skitful var att hälla upp smeten i botten på små bullformar så dom inte rinner ut.
Det blev perfekt!
Receptet kommer här:
Whoopie piesTill ca 25-35dubbla kakor
60 gram smör eller margarin 4 msk olja, till exempel rapsolja 2 ½ dl farinsocker 1 ägg 2 tsk vaniljsocker knappt 4 dl vetemjöl 1 ½ dl kakao 1 ½ tsk bakpulver ½ tsk salt 2 ½ dl mjölk
1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa smör, farinsocker och olja, så att det blandar sig. Vispa ner ägg och vaniljsocker. 3. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver. Tillsätt dessa i smeten, sikta gärna ner dem för att undvika klumpar, och vispa på låg hastighet. Avsluta med att blanda ner mjölken till du har fått en slät smet som är något tjockare än muffinssmet. 4. Klicka eller spritsa (funkar bra med en fryspåse med avklippt hörn) ut pluppar på ett bakplåtspapper, gör gärna en testplåt med lite olika storlekar för att se hur stora du vill ha dem. 5. Grädda kakorna i ca 7-10 minuter, ytan ska jäsa upp igen om du trycker på den. Låt kakorna svalna.
Gör så här: 1. Smält smöret och tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smörgrädden. 2. Låt fyllningen kallna, rör ibland så att den inte skär sig. 3. Spritsa eller bred fyllning på en kaka och sätt ihop med ytterligare en. Klart!
Har jobbat som både kock och kallskänka i mina yngre dar. Men nu jobbar jag i en delikatessdisk vilket passar mig perfekt.
Jag älskar att laga mat och delar gärna med mig av tips och trix så att andra får njuta av fantastiskt käk!
Min matlagning är okomplicerad och jag gör mycket på en höft. Hatar att läsa recept så jag testar mig fram istället. Det kommer därför inte vara några mått på saker i denna blogg utan man får höfta och göra lite efter eget tycke.
Smaklig Spis!